Żbik
Żbik
Żbik
Żbik (Felis silvestris) - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.
 
 
 
 

Żbik

Występowanie, siedliska: Europa, Kaukaz, Azja Mniejsza. Żyje w gęstych lasach porastających górskie obszary.

Cechy charakterystyczne

Wysokość w kłębie       25-35 cm
Długość                          45-90 cm
Długość ogona              25-40 cm
Waga                               4-10 kg

Barwa sierści żółto-szara, posiada ciemne pręgi, na tylnych kończynach czarne plamy. Sierść jest gęsta i długa.

Tryb życia: Żbik prowadzi nocny tryb życia i jednocześnie samotny. Żyje w obszarze terytorium, które znakuje wydzieliną z gruczołów podeszwowych oraz analnych.

Odżywianie: Niewielkie ssaki, gryzonie, ptaki, ryby, żaby, małe sarenki, jelonki, jagnięta owiec.

Rozmnażanie: Ciąża trwa przez okres 65-69 dni, po czym rodzą się młode osobniki w ilości 1-4.

Rozwój: Samice dojrzewają po 10. miesiącach życia, samce rok później.

Ochrona: W Polsce żbik jest gatunkiem rzadkim, objętym ochroną gatunkową.

Systematyka

Domena       eukarioty
Królestwo     zwierzęta
Typ                 strunowce
Podtyp           kręgowce
Gromada      ssaki
Podgromada     ssaki żyworodne
Szczep           łożyskowce
Rząd              drapieżne
Rodzina         kotowate
Rodzaj           Felis
Gatunek        żbik

Reklama

Oferujemy biokosmetyki do ciała wysokiej jakości bio kosmetyki . Odpowiemy na wszystkie Wasze pytania.

Usługi poligraficzne w niskich cenach dobry druk kraków . Sprawdź naszą ofertę w internecie.

Dynamicznie rozwijająca się firma lakiernia proszkowa łódź . Szybki kontakt i wysoka jakość usług.