Słoń afrykański: Loxodonta africana
Słoń afrykański
Słoń afrykański
Słoń afrykański (Loxodonta africana) - duży ssak lądowy z rzędu trąbowców. Należy do rodziny słoniowatych , którą tworzą także gatunki słonia wodnego i indyjskiego.
 
 
 

Słoń afrykański

Słoń afrykański posiada duże uszy o długości nawet do 1,5 m, pomagające wytworzyć mu powiew powietrza chłodzący całe ciało. Trąba zakończona jest dwoma palczastymi wyrostkami, służy do oddychania, picia, wąchania, jest pomocna przy kąpieli, pomaga w zbieraniu pożywienia. Posiada 4 zęby o długości 30 cm każdy, ciosy przypominające kły, stanowią przedłużenie siekaczy i rosną przez całe życie. Stopy słonia afrykańskiego są miękkie od spodu. Skóra mocno pomarszczona, z małą ilością owłosienia. Średnia długość życia słonia afrykańskiego wynosi ok. 70 lat.

Występowanie, siedliska: Afryka, tereny pomiędzy południową Saharą i Namibią, północna Afryka, północna Botswana. Żyje głównie na sawannach, stepach, lasach.

Cechy charakterystyczne:

Wysokość       3 do 4 m             samiec
                          2,2 do 2,6 m      samica
Długość           6 do 7,5 m         samiec
                          4,9 do 6,2 m      samica
Waga               4000 do 6000 kg  samiec
                          2100 do 3200 kg  samica
Długość ciosów:  3 m
Ciężar ciosów:   30 do 40 kg

Tryb życia: Żyje w stadach złożonych z członków rodziny, jednak bez samców, które to przeganiane są ze stada po osiągnięciu dojrzałości i następnie żyją samotnie i dopuszczane są do stada tylko w okresie rui samicy. Słonie żyją tylko w bliskiej odległości od wody, która służy im do picia i do częstych kąpieli. W celu ochrony przed owadami słonie po kąpieli obsypują się piaskiem.  Do komunikacji między sobą używają specjalnych odgłosów: chrząkanie, a także trąbienia (w przypadkach zdenerwowania). Odgłosy te  powstają przy użyciu gardła, trąby oraz nosa.

Odżywianie: Słonie afrykańskie żywią się tylko roślinami, głównie trawami, liśćmi drzew, gałęziami i konarami. Dzienne potrzeby żywieniowe słonia wynoszą 200 kg pożywienia i 190 l wody, po przetworzeniu wydala do 90 kg kału. Do rozdrabniania pożywienia używają swoje 4 zęby. Jeżeli je stracą - giną.

Rozmnażanie: Oznaką początku kopulacji są gesty polegające na ocieraniu się trąbami. Ciąża trwa ok. 22 miesiące, po czym rodzi się młody osobnik o wadze ok 110 kg. Porody u jednej samicy odbywają się co ok. 4 lata.

Rozwój: Po porodzie karmienie przez matkę trwa ok. 2 lata. Dojrzałość płciowa osiągana jest po 14-15 latach.

Ochrona: Słoń afrykański znajduje się pod ochroną ustaloną prawnie przez konwencję waszyngtońską CITES. Wprowadzono ją ze względu na szybki spadek populacji tego gatunku poprzez kłusownictwo i zniszczenia środowiska. W 1989 roku wprowadzono całkowity zakaz handlu kością słoniową, który złagodzono w 1997 roku.

Systematyka

Domena        eukarioty
Królestwo     zwierzęta
Typ                 strunowce
Podtyp           kręgowce
Gromada      ssaki
Szczep           łożyskowce
Rząd              trąbowce
Rodzina        słoniowate
Rodzaj           Loxodonta
Gatunek        słoń afrykański

Reklama

Poszukujesz firmy serwisującej windy windy warszawa ? Zadzwoń do nas już dziś.

Bardzo duży wybór kolorów http://lakpaint-lakierniaproszkowa.pl/ . Zorientuj się w naszej ofercie.

Najlepsza kawa w Lublinie kup . Zapraszamy do naszego biura.