Renifer

Renifer
Renifer
Renifer (Rangifer tarandus) - parzystokopytny ssak z rodziny jeleniowatych.

 

 

 

 

Renifer

Występowanie: Eurazja, Ameryka Północna.

 

Cechy charakterystyczne: Sierść gęsta, występuje na całym ciele, ubarwienie szarobrązowe latem, zimą szaro-biały. Na nogach posiada mocne, duże racice. Poroże duże, bardzo rozrośnięte, które zrzucają co roku pod koniec roku. 

 

Odżywianie: Pokarm roślinny.

 

Tryb życia: Zwierzęta stadne, jednak samce żyją w grupie tylko w okresie rui.

 

Rozmnażanie: Ruja trwa w miesiącach od sierpnia do listopada. Ciąża trwa przez okres ok. 230 dni, kończy się pod koniec wiosny, na początku czerwca. Po ciąży na świat przychodzi jeden młody osobnik, którego matka karmi mlekiem.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Gromada         ssaki

Podgromada  ssaki żyworodne

Szczep              łożyskowce

Rząd                 parzystokopytne

Rodzina            jeleniowate

Gatunek           renifer


Reklama

Szeroka oferta oprogramowania medycznego przeglądarka dicom . Zamów potrzebne programy już dziś.

Ciekawe pomysły i kolory kuchnie lublin . Najtaniej w Lublinie.

Nasze kamery sprawdzają się w budownictwie i przemyśle flir . Pomożemy Ci dobrać najlepszy sprzęt.