Jeż

Jeż
Jeż
Jeże (Erinaceidae) - ssaki z rodziny jeżowatych.

 

 

 

 

 

Jeż

Występowanie: Europa, Azja, Afryka, a także Nowa Zelandia.

 

Cechy charakterystyczne: Posiadają włosy przekształcone w kolce, zbudowane są z kreatyny, gęsto porastają całe ciało. Głowa niewyróżniająca się z tułowia, zakończona małym nosem, nad którym po obu stronach umiejscowione są oczy. uszy wysoko na głowie, bezpośrednio stykają się z kolcami. Krótkie kończyny. Ubarwienie kolców brązowo-szare.

 

Odżywianie: Ślimaki, owady, dżdżownice, jaja ptaków, drobne ssaki, płazy.

 

Tryb życia: Jeże są aktywne nocą. Zimą zapadają na sen zimowy, wyszukują sobie schronienie w stercie liści lub w innych miejscach, które pozwalają im uchronić się przed działaniem niskich temperatur. Przestraszone zwijają się w kulkę, podwijając głowę, dzięki czemu odstraszają potencjalnych napastników. Jeże często podchodzą pod siedliska ludzi.

 

Rozmnażanie: Ciąża trwa przez okres 40-60 dni, na świat przychodzi ok. 4 młodych osobników w jednym miocie.


Reklama

Gdy szukasz i interesują cie korepetycje matematyka krakow,my ci je zaoferujemy.

W naszej ofercie już teraz znajdziecie gadżety reklamowe lublin.