Gronostaj
Gronostaj
Gronostaj
Gronostaj (Mustela erminea) - mały drapieżnik z rodziny łasicowatych.

 

  

 

 

Gronostaj

Występowanie: Europa (w tym Polska), Ameryka Północna, Azja. Żyje na terenach leśnych.

 

Cechy charakterystyczne: Ubarwienie zależne od pory roku, zimą białawe, w okresach ciepłych  brązowawo-rdzawe na grzbiecie, na brzuchu białe. Ciało wydłużone, łapy krótkie, głowa zwężająca się ku przodowi, uszy średniej wielkości, okrągłe.

 

Długość bez ogona ok. 30 cm.

Długość ogona ok. 15 cm.

Waga do 450 g.

 

Odżywianie: Małe ssaki, ptaki, kręgowce, owady.

 

Tryb życia: Zwierze aktywne głównie nocą, żyje w małych gromadach. Porusza się po ziemi.

 

Rozmnażanie: Ruja trwa przez luty i marzec. Ciąża trwa przez okres ok. 70 dni, po niej przychodzą na świat młode osobniki w ilości 2-13 w gnieździe wyłożonym roślinnością, np. mchem. Po 10 dniach życia dopiero zaczynają widzieć. Karmione są przez samicę do końca drugiego miesiąca życia.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Gromada         ssaki

Rząd                 drapieżne

Rodzina            łasicowate

Rodzaj              Mustela

Gatunek           gronostaj


Reklama

Najlepsza sala weselna w Lublinie wesela lublin . Zapraszamy na naszą stronę internetową.

Najlepszy doradca finansowy w Lublinie doradca finansowy lublin . Zapoznaj się z moją ofertą na stronie internetowej.

Oprogramowanie medyczne renomowanych firm dobre oprogramowanie . Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty.