Diabeł tasmański

Diabeł tasmański
Diabeł tasmański
Diabeł tasmański (Sarcophilus harrisii) - ssak należący do rodziny niełazowatych rzędu torbaczy.

 

 

 

 

Diabeł tasmański 

Występowanie, siedliska: Australia

 

Cechy charakterystyczne

 

Długość                        57-65 cm

Długość ogona           25 cm

Waga                            7-8 kg

 

Kolor futra czarne, posiada białe plamy na piersiach oraz zadzie. Głowa okrągła, zakończona stożkowatym pyskiem. Posiada 2 ostre kły w górnej i 2 w dolnej szczęce. Posługuje się bardzo dobrym słuchem i węchem.

 

Tryb życia: Diabeł tasmański prowadzi aktywny tryb nocą, jest agresywny i nie boi się silniejszych od siebie zwierząt.

 

Odżywianie: Padlina, owady, niewielkie ssaki.

 

Rozmnażanie: Ruja trwa od marca do czerwca. Ciążą trwa przez okres jednego miesiąca.

 

Ochrona: Zwierze jest wpisane do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych na listę zagrożeń niskiego ryzyka.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Gromada         ssaki

Podgromada  ssaki żyworodne

Szczep             ssaki niższe

Rząd                 torbacze

Rodzina           niełazowate

Rodzaj             Sarcophilus

Gatunek          diabeł tasmański