Bóbr
Bóbr
Bóbr
Bóbr:  (Castoridae) - gryzonie z rodziny bobrowatych.

 

 

 

 

 

Bóbr

Występowanie: Ameryka Północna, Europa. Żyją na brzegach wód, przy których porastają drzewa, głównie topole i wierzby. 

 

Cechy charakterystyczne: Ubarwienie sierści brązowe, szare lub czarne. Charakterystyczny spłaszczony i długi ogon. Sierść długa. Kończyny krótkie. Głowa stosunkowo niewielka, kształt opływowy.

 

Długość ciała do 100 cm.

Długość ogona do 40 cm.

Waga do 40 kg.

 

Odżywianie: Głównie kora drzew, rośliny wodne, przybrzeżne.

 

Tryb życia: Bobry swój czas w ciągu dnia spędzają głównie w wodzie, nocą wychodzą na ląd. Ich praca polega na ścinaniu konarów drzew, potrafią ściąć drzewo np. osikę o średnicy 30 cm w ok. 15 min. Gałęzie drzew nanoszą na wodę budując w ten sposób tamę spiętrzającą.

Kryjówki bobrów zbudowane są z gałęzi i mułu oraz liści. Służą im także jako spiżarnia. Wejścia do żeremi znajdują się zawsze pod wodą. Bobry żyją w rodzinach, samiec z samicą dobierają się na całe życie.

 

Rozmnażanie: Ciążą trwa ok. 100-110 dni, zazwyczaj rozpoczyna się w okresie zimowym. Na świat przychodzi 1-4 osobników o masie ok. 200-600 g i długości ok. 40 cm. Po jednym dniu życia potrafią pływać.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Nadgromada   żuchwowce

Gromada         ssaki

Szczep              łożyskowce

Rząd                 gryzonie

Rodzina           bobrowate


Reklama

Usługi w zakresie sprzątania http://vilea.lublin.pl/ . Najniższe ceny na rynku.

Kompleksowe wyposażenie firm budowlanych dachy lublin . Pełna oferta na naszej stronie internetowej.

Duży wybór sprzętu nagłaśniającego - tylko u nas gitara klasyczna . Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.