Żuraw

Żuraw
Żuraw
Żuraw (Grus grus) - duży ptak z rodziny żurawiowatych

 

 

 

 

 

Żuraw

Występowanie: Eurazja, Półwysep Iberyjski, Afryka Północna, Azja zachodnia. Żyje na łąkach, w okolicach jezior, na polach uprawnych, jednak z daleka od siedlisk ludzkich.

 

Cechy charakterystyczne: Budowa wysmukła, podobna do bociana, szyja długa, cienka, głowa mała, zakończona długim ostrym dziobem. Ubarwienie głowy biało-czarne, grzbietu karminowe,  końce piór czarne.  Ogon zbudowany z piór w kształcie pokarbowanych lotek.

 

Kończyny długie, cienkie, czarne.

Długość ciała ok. 140 cm

Rozpiętość skrzydeł do 240 cm

waga 5-6 kg

 

Tryb życia: Ptak wędrujący. Stada formują się w kształt klucza, wydają przy tym charakterystyczne głośne dźwięki. W czasie lotu przyjmują postawę wyprostowaną, skrzydłami porusza powoli, ale w dużym zakresie ruchu.

 

Odżywianie: gryzonie, owady, nasiona.

 

Rozmnażanie: Gniazda budują na ziemi z różnych roślin, o średnicy do 80 cm, składają w nich jaja w ilości dwóch, mają one szarozieloną barwę lub szarożółtą. Wysiadywane są przez okres około miesiąca, młode ptaki przebywają w gnieździe ok. 65 dni.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Gromada         ptaki

Podgromada   Neornithes

Nadrząd           neognatyczne

Rząd                 żurawiowe

Rodzina            żurawiowate

Podrodzina      żurawie

Gatunek           żuraw


Reklama

Już dziś dostarczymy wam słupy energetyczne kraków.

W swojej ofercie mamy między innymi ekskluzywne perfumy, zobaczcie sami.