Zimorodek
Zimorodek
Zimorodek
Jest to drapieżny ptak o niewielkich rozmiarach. Pochodzi z rodziny zimorodkowatych. Ma on turkusowe, niebieskie i rude piórka.

Zimorodek

Jego dziób jest długi, silny i szary, nogi czerwone. Mimo swoich żywych kolorów upierzenia trudno go wypatrzeć, przeważnie siedzi ukryty w drzewach. Można go zauważyć, kiedy spłoszony leci jak strzała nad wodą, wydając głośny gwizd. Zimorodka charakteryzuje oryginalna technika połowu. Siedzi na gałęzi nad samą powierzchnią wody i obserwuje pływające ryby. Kiedy wypatrzy swą zdobycz, przygląda się jej przez kilka sekund, po czym nurkuje z ogromną szybkością i chwyta ofiarę swoim dziobem. W Polsce zimorodek jest pod ścisłą ochroną. Nie odbywa regularnych wędrówek, pojedyncze osobniki zimują nad niezamarzającymi zbiornikami.

Wymiary: Długość ciała ok. 17 cm, rozpiętość skrzydeł 26-28 cm, długość dzioba ok. 4 cm, waga ok. 30-56 g.

Środowisko życia: Występują wszędzie poza rejonami polarnymi, zasiedla przeróżne środowiska m.in. lasy, zarośla, sawanny, zazwyczaj w pobliżu wody.

Odżywianie: Małe ryby, żaby, skorupiaki, owady.

Tryb życia: Samotniczy tryb życia, z wyjątkiem godów i lęgów.

Rozmnażanie: Zimorodki osiągają dojrzałość płciową około pierwszego roku życia, okres godowy trwa od kwietnia do lipca. Gniazdem jest pozioma nora w stromym urwisku. W ciągu roku wyprowadza jeden lub dwa lęgi, składając od kwietnia do lipca 6 do 8 jaj. Jaja wysiadywane są przez okres 19 do 21 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po ukończeniu jednego miesiąca.

Systematyka
Domena : eukarioty
Królestwo : zwierzęta
Typ : strunowce
Podtyp : kręgowce
Gromada :  ptaki
Nadrząd : neognatyczne
Rząd : kraskowe
Rodzina : zimorodkowate
Gatunek : zimorodek