Pingwin
Pingwin
Pingwin
Pingwiny - rodzina należąca do gromady ptaków.
 
 
 
 
 

Pingwin

Ubarwienie czarne na grzbiecie, białe na brzuchu. Pingwiny mają dzioby o różnych kształtach i wymiarach. Kończyny dolne przesunięte do tyłu, są krótkie, ale mocne, zakończone palcami spiętymi błoną pławną. Z tyłu krótki ogon, wykorzystywany wraz z nogami do utrzymywania kierunku w wodzie. Skrzydła są wąskie, używane do napędzania ciała w czasie pływania. Na lądzie poruszają się w pozycji pionowej. W wodzie mogą pływać z prędkością 20 km/h. Nurkują na głębokość 0,5 km i mogą przebywać pod wodą 20 minut.

Występowanie, siedliska: Zimne morza na półkuli południowej, okolice Antarktydy, Nowej Zelandii, a także Galapagos.

Cechy charakterystyczne
Długość      20-140 cm

Tryb życia: Żyją w koloniach, w ilości nawet do miliona osobników, są monogamiczne.

Odżywianie: Ryby, głowonogi, skorupiaki.

Rozmnażanie: Gniazda budowane z piór, kamyków i zielonych roślin zakładane są na terenach otwartych, czasami w norach i szczelinach skał. Składają 1-2 jaj, które wysiadują osłaniając za pomocą fałdu brzusznego. Przez okres 33-63 dni trwa okres inkubacji, wtedy pingwiny nie pobierają pożywienia. Młode osobniki grupują się ze sobą na okres od 2,5 do 13 miesięcy.

Ochrona: Kilka gatunków pingwina jest obecnie wpisanych do międzynarodowej Czerwonej Księgi gatunków zagrożonych.

Systematyka

Domena       eukarioty
Królestwo     zwierzęta
Typ                 strunowce
Podtyp           kręgowce
Gromada      ptaki
Podgromada     Neornithes
Nadrząd        neognatyczne
Rząd              pingwiny
Rodzina        pingwiny