Bocian biały
Bocian biały
Bocian biały
Bocian biały (Ciconia ciconia) - ptak z rodziny bocianowatych.

 

 

 

 

Bocian biały

Występowanie: Gatunek Ciconia ciconia ciconia - Europa Środkowa, północno-zachodnia Afryka, Azja Mniejsza. Zimuje w Afryce Równikowej i Wschodniej, a także w Indiach.

Gatunek Ciconia ciconia asiatica - Azja Środkowa. Zimuje w Indiach i Iranie.

 

Cechy charakterystyczne: Ubarwienie upierzenia białe, końce skrzydeł i ogona czarne. Nogi długie i czerwone, dziób długi i czerwony, ostro zakończony. W locie postawa wyprostowana, wykorzystuje ciepłe prądy oraz powierzchnię skrzydeł, porusza się głównie lotem szybowcowym.

 

Długość ciała ok. 100 cm.

Rozpiętość skrzydeł 200 cm.

Masa ok. 3-4 kg.

 

Odżywianie: Owady, płazy, małe gady, małe ssaki.

 

Gniazda: Średnica ok. 1-1,5 m, zbudowane z łodyg roślin. Budowane są na dachach budynków gospodarczych lub w ich pobliżu, a także na kominach, słupach energetycznych.

 

Rozmnażanie: Bociany składają jaja w ilości 4-5 sztuk, w okresie pod koniec kwietnia, a następnie wysiadują przez 34-35 dni. Młode pisklęta pozostają w gnieździe przez ok. 2 miesiące.

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    strunowce

Podtyp              kręgowce

Gromada         ptaki

Podgromada   Neornithes

Nadrząd           neognatyczne

Rząd                 brodzące

Rodzina           bocianowate

Gatunek           bocian biały


Reklama

Najlepsze warsztaty samochodowe na Lubelszczyźnie. http://www.efaro.pl/ Zajrzyj na naszą stronę i zapoznaj się z pełną ofertą.