Mrówka łąkowa
Mrówka łąkowa
Mrówka łąkowa
Mrówka łąkowa, mrówka czarniawka (Formica pratensis).

 

 

 

 

 

Mrówka łąkowa, mrówka czarniawka

Występowanie: Występuje na obszarach Europy i Azji. Zamieszkuje tereny suche, łąki i pastwiska. Żyje w kopcach dosyć płaskich, zbudowanych z traw.

 

Cechy charakterystyczne:

 

Królowa ma wielkość od 9 do 11,5 mm.

Robotnice mają wielkość 4,5 do 9 mm.

Barwa ciała brunatnoceglasta.

 

Posiadają owłosioną dolną część głowy, szczecinki wokół oczu, tułów owłosiony i przednia część odwłoka. Mrówki łąkowe same budują gniazda lub przejmują kolonie. Odbywają loty godowe w maju i czerwcu.  

 

Systematyka

 

Domena          eukarioty

Królestwo        zwierzęta

Typ                    stawonogi

Gromada         owady

Rząd                 błonkoskrzydłe

Podrząd            żądłówki

Rodzina            mrówkowate

Podrodzina      Formicinae

Plemię              Formicini

Rodzaj              Formica

Gatunek           mrówka łąkowa