Kameleon
Kameleon
Kameleon
Kameleon - gad z rodziny kameleonów, należących do podrzędu Iguania.
 
 
 
 

Kameleon

Ciało mocno bocznie spłaszczone, zakończone długim i chwytnym ogonem, na grzbiecie ostra krawędź z zębami przypominającymi piłę. Kształt głowy zwężający się do przodu ku dołowi. Oczy mają możliwość patrzenia w różne strony każde. Kończyny pięciopalczaste wraz z ogonem stanowią bardzo dobre narządy chwytne. Potrafią zmieniać ubarwienie w zależności od otocznia w jakim przebywają.

Występowanie, siedliska: Afryka, południe Europy, Azja. Występuje także na Madagaskarze, w Indiach, na Hawajach. Żyje głównie w tropikalnych lasach, gdzie panują wilgotne warunki.

Cechy charakterystyczne

Długość    4-60 cm
Waga        do 1 kg

Tryb życia: Żyją głównie na zaroślach i drzewach, wspinając się i chwytając za pomocą kończyn i ogona różnego rodzaju gałązek.  W razie niebezpieczeństwa napełniają się powietrzem, a także stosują zmianę barwy ciała oraz mimetyzm.  Przebywają w obrębie swoich terytoriów broniąc ich przed innymi zwierzętami.

Polowania: W czasie polowania wyrzucają swój długi język pokryty lepkim śluzem na odgległość do kilkunastu cm. Robią to bardzo szybko, tak, że ofiara znajdująca się w pobliżu nie ma szans na ucieczkę w czasie takiego ataku.

Odżywianie: Owady, pająki, myszy, małe ptaki.

Rozmnażanie: W większości kameleony są jajorodne. Występują jednak również gatunki żyworodne.

Systematyka

Domena        eukarioty
Królestwo     zwierzęta
Typ                 strunowce
Podtyp           kręgowce
Gromada      gady
Rząd              łuskonośne
Podrząd        Iguania
Rodzina        kameleony

Polecamy:

Szukasz zespołu na wesele zespół na imprezę Warszawa ? Zadzwoń i zapytaj o wolny termin.

Oferta dopasowana jest do potrzeb klienta zakład pogrzebowy lublin . Profesjonalnie podchodzimy do każdego zamówienia.