uchatkowate



Arctocephalus – rodzaj ssaków morskich z rodziny uchatkowatych.

 

Więcej…  

Arctocephalus australis – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych nazywany czasem kotikiem południowoamerykańskim, kotem morskim lub kotikiem południowym.

 

Więcej…  

Arctocephalus tropicalis – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Samce osiągają ok. 2 m długości i 160 kg wagi, samice tylko 1,4 m długości i 50 kg wagi. Gatunek ten posiada kremowo - pomarańczową twarz i brązowy brzuch. Żyją 20-25 lat. Obecnie występuje około 300 000 okazów i nie są zagrożone wyginięciem, choć ich liczba najprawdopodobniej spadła od odkrycia ich w XIX w w wyniku polowań.

 

Więcej…  

Kotik galapagoski (Arctocephalus galapagoensis) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych zamieszkujący Wyspy Galapagos. Samce mierzą z reguły 1,5 m i ważą 64 kg, natomiast samice mają 120 cm długości i 24 kg wagi. Zwierzęta te spędzają na lądzie więcej czasu niż pozostałe gatunki uchatek (70% całego czasu). Żyją około 20 lat. Ich pokarm stanowią przede wszystkim ryby i głowonogi. Żerują niedaleko brzegu przy dnie. Są zagrożone wyginięciem z powodu polowań na ich futra.

 

Więcej…  

Kotik meksykański (Arctocephalus townsendi) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Zamieszkuje wybrzeża Meksyku (Gwadelupa) oraz Stanów Zjednoczonych (Wyspy Normandzkie). Żeruje na środkowo-wschodnim Pacyfiku. Samce mają około 2 m długości i 140 kg wagi. Samice są znacznie mniejsze - mierzą 1,4 m i ważą 50 kg. W XVIII wieku żyło około 100 000 okazów tych ssaków, jednak w wyniku polowań ich populacja drastycznie spadła. Obecnie, w wyniku prowadzonych działań mających na celu odnowienie populacji, ich liczba stopniowo rośnie.

 

Więcej…  

Kotik nowozelandzki (Arctocephalus forsteri) – gatunek morskiego ssaka z rodziny uchatkowatych. Rozróżnia się dwa podgatunki: Arctocephalus forsteri forsteri zamieszkujący wybrzeża Nowej Zelandii i Arctocephalus forsteri doriferus zamieszkujący południowe wybrzeże Australii.

 

Więcej…  

Kotik zwyczajny (Callorhinus ursinus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych, występujący w Morzu Ochockim i Morzu Beringa.

 

Więcej…  

Otaria, uchatka patagońska (Otaria flavescens) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych występujący u wybrzeży południowej Ameryki Południowej.

 

Więcej…  

Uchatka antarktyczna (kotik antarktyczny, Arctocephalus gazella) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Samce mają ciemnobrązowe futro, 190 cm długości i ważą około 150 kg, natomiast samice mają futro szare, mierzą 130 cm i ważą 50 kg. Zwierzęta te mieszkają na wyspach wokół Antarktydy. Obecnie nie są zagrożone wyginięciem dzięki objęciu ich w porę ścisłą ochroną.

 

Więcej…  

Uchatka australijska (Neophoca cinerea) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych, zamieszkujący wybrzeża Australii. Żywi się rybami, kalmarami, skorupiakami i innymi morskimi zwierzętami. Uchatki te pożywiają się tylko w morzu. Mają od 1,5 do 2,5 m długości i ważą 250 - 300 kg. Żyją do 25 lat. Dzisiaj ich populacja wynosi około 10000 osobników. Gatunek jest wpisany na listę zwierząt zagrożonych.

 

Więcej…  

Uchatka grzywiasta, lew morski Stellera (Eumetopias jubatus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych.

 

Więcej…  

Uchatka kalifornijska (Zalophus californianus) – gatunek ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych (Otariidae) często nazywany lwem morskim. Jest jednym z najinteligentniejszych płetwonogów.

 

Więcej…  

Uchatka karłowata, kotik afrykański (Arctocephalus pusillus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych.

 

Więcej…  

Uchatka nowozelandzka (Phocarctos hookeri) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Phocarctos. Występuje w Nowej Zelandii i na wyspach wokół Antarktydy. Samce są koloru czarnego bądź brązowego, mierzą około 2,45 m, natomiast samice mają do 2 m długości i są jasnobrązowe. Obecnie żyje 10 000-15 000 tych stworzeń. Są chronione od 1890 r.

 

Więcej…  

Uchatkowate, uszatki, uchatki (Otariidae) – rodzina dużych ssaków morskich z rzędu drapieżnych obejmująca uchatki i kotiki nazywane lwami morskimi lub niedźwiedziami morskimi. Wraz z fokami i morsami są zaliczane do ssaków płetwonogich. Prowadzą wodno-lądowy tryb życia. Polują w wodzie, a odpoczywają i rozmnażają się na lądzie.

 

Więcej…  

Zalophus – rodzaj ssaków morskich z rodziny uchatkowatych.

 

Więcej…  

Zalophus wollebaeki – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Zwierzęta te są nieco mniejsze od ich kuzynów - uchatek kalifornijskich - mają od 1,5 do 2,5 m długości i ważą od 50 do 400 kg. Żywią się głównie sardynkami. Ich naturalnymi wrogami są rekiny i orki. Zamieszkują Galapagos i w mniejszej ilości wyspę Isla de la Plata. Są często widywane przez turystów na plażach. Kolor ich skóry jest zróżnicowany - zazwyczaj brązowy lub brązowo-czarny. Ssaki te są w większości chronione, gdyż Galapagos wchodzą w skład Ekwadorskiego Parku Narodowego.

 

Więcej…