ssaki afryki



Goryl (Gorilla) – rodzaj największych spośród współcześnie żyjących małp naczelnych, zaliczany do człowiekowatych. Preferuje naziemny tryb życia, jest zwierzęciem roślinożernym, zamieszkuje lasy tropikalne w Afryce. Dzielone są na dwa gatunki i według nadal trwającej debaty (2007) do czterech lub pięciu podgatunków.

 

Więcej…  

Goryl wschodni (Gorilla beringei) – gatunek ssaka z rodziny człowiekowatych. Jest największą małpą człekokształtną - dorosły samiec może ważyć od 170-220 kg. Od goryli zachodnich różni się dłuższymi i ciemniejszymi włosami.

 

Więcej…  

Goryl zachodni (Gorilla gorilla) – gatunek ssaka z rodziny człowiekowatych (Hominidae).

 

Więcej…  

Szympans karłowaty, bonobo (Pan paniscus) – małpa człekokształtna, jeden z dwóch gatunków szympansów, odkryty w 1928. Smuklejszy i nieco mniejszy od szympansa zwyczajnego.

 

Więcej…  

Szympans zwyczajny (Pan troglodytes) - wąskonosa małpa zaliczana do człekokształtnych, jeden z dwóch gatunków szympansów, hominidów najbliżej spokrewnionych z rodzajem Homo. Do niedawna nazywany szympansem. Dopiero po odkryciu drugiego, blisko z nim spokrewnionego i nieco mniejszego bonobo, czyli szympansa karłowatego przyznano mu epitet zwyczajny dla odróżnienia od nazwy rodzajowej szympans (Pan).

 

Więcej…  

Dendrohyrax dorsalis – gatunek ssaka z rodziny góralków, jeden z dwóch z rodzaju Dendrohyrax. Wyróżniono sześć podgatunków Dendrohyrax dorsalis. Jest zwierzęciem o podobnej do innych góralkowatych budowie. Średnia masa ciała wynosi 3 kg. Gatunek ten przypomina masą i kształtem ciała dużego królika. Posiada gęstą i miękką sierść o kolorze szarym lub przechodzącym w brąz. Na grzbiecie znajduje się charakterystyczna plama o jaśniejszym zabarwieniu – okolice gruczołu grzbietowego.

 

Więcej…  

Góralek drzewny (Dendrohyrax arboreus) – gatunek ssaka z rodziny góralkowatych (Procaviidae).

 

Więcej…  

Góralek przylądkowy, góralek abisyński (Procavia capensis) – gatunek ssaka z rodziny góralkowatych (Procaviidae) zamieszkujący kontynent afrykański, Półwysep Arabski, Bliski Wschód, aż po Turcję. Prowadzi osiadły tryb życia. Jak wszystkie góralki przypomina świnkę morską. Jest od niej jednak znacznie większy; dorosły osobnik mierzy 40-60 cm. Posiada niewielki ogon i krótkie uszy. Żyje w stadach. Nie kopie nor, ale chętnie wykorzystuje wykopane przez inne zwierzęta, takie jak prosięta ziemne czy surykatki.

 

Więcej…  

Góralek zaroślowy lub góralek stepowy (Heterohyrax brucei) – gatunek ssaka z rodziny góralkowatych zamieszkujący południowo-wschodnią część Północnej Afryki i Synaj. Osobniki tego gatunku spotykane są w północnych prowincjach Republiki Południowej Afryki, Zimbabwe, zachodnim Mozambiku, Malawi, wschodniej i centralnej Zambii, wschodniej i centralnej Angoli, Namibii, południowo-wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga, południowej Algerii, Tanzanii, Rwandzie, Burundi, Kenii, Ugandzie, Somalii, Etiopii, Erytrei, południowym Sudanie i północnym Egipcie, wzdłuż wybrzeży Morza Czerwonego. Zasiedla tereny nadmorskie, aż po wysokość 3800 m n.p.m.. Wyróżniono liczne podgatunki Heterohyrax brucei.

 

Więcej…  

Hiena brunatna (Hyaena brunnea) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych.

 

Więcej…  

Hiena cętkowana, hiena plamista (Crocuta crocuta) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Crocuta, największa ze współczesnie żyjących hien.

 

Więcej…  

Hiena pręgowana (Hyaena hyaena) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych.

 

Więcej…  

Protel, protel grzywiasty, hiena grzywiasta (Proteles cristata) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych. Jedyny przedstawiciel rodzaju Proteles.

 

Więcej…  

Jeż etiopski (Paraechinus aethiopicus) - ssak z rodziny jeżowatych.

 

Więcej…  

Jeż uszaty (Hemiechinus auritus) – mniejszy od jeża zachodniego ssak z rodziny jeżowatych, o dosyć długich uszach i ogonku dochodzącym do 5 cm. Długość ciała 12-27 cm. Żyje na stepach i pustyniach Egiptu, Mongolii, Azji Mniejszej, południowej Rosji, części Indii i Chin. Dobrze rozwinięty słuch i węch pozwalają mu w tych trudnych warunkach przetrwać, pomagając znaleźć pożywienie czy schronić się przed wrogami. Kopie niewielkie nory około 45 cm długości z 1 wyjściem. Często jako siedzibę wykorzystuje różne schronienia między skałami.

 

Więcej…  

Jeżatka afrykańska (Atherurus africanus) – gatunek gryzonia z rodziny jeżozwierzy.

 

Więcej…  

Jeżozwierz afrykański (Hystrix cristata) – gatunek gryzonia z rodziny jeżozwierzowatych. Jego zasięg obejmuje obszar od Sycylii, Albanii i północnej Grecji przez Afrykę Północną do Tanzanii i północnego Konga. Duży gryzoń o długości ciała 60-93 cm, ogona 8-17 cm. Osiąga masę ciała 10-15 kg. Jest największym gryzoniem żyjącym współcześnie w Afryce.

 

Więcej…  

Jeżozwierz grzebieniasty (Hystrix africaeaustralis) – gatunek gryzonia z rodziny jeżozwierzowatych. Jego skórę pokrywają szczeciniaste włosy i długie, regenerujące się w razie ich utraty kolce, służące do obrony przed drapieżnikami. Ssak występuje na południu Afryki. Dobrze się adaptuje do środowiska zmienionego przez człowieka. Żywi się roślinami, także na plantacjach, rzadziej padliną. Mieszka w norze. Tam też przychodzi na świat potomstwo, zwykle jeden miot rocznie. Gatunek cechuje monogamia. Jego zwyczaje rozrodcze stanowią przedmiot wielu badań naukowych. Nie wyróżnia się żadnych podgatunków.

 

Więcej…  

Osioł afrykański, także osioł dziki (Equus africanus) – gatunek ssaka z rodziny koniowatych (Equidae). Jego forma udomowiona to osioł domowy.

 

Więcej…  

Zebra górska (Equus zebra) - gatunek ssaka z rodziny koniowatych.

 

Więcej…  

Zebra Grevy'ego (Equus grevyi) – gatunek ssaka z rodziny koniowatych.

 

Więcej…  

Zebra równikowa, nazywana także zebrą Granta (Equus quagga boehmi) – najmniejsza z sześciu podgatunków zebry stepowej.

 

Więcej…  

Zebra stepowa (Equus quagga, poprzednio Equus burchelli) – gatunek ssaka z rodziny koniowatych, najliczniejszy gatunek zebry. Nie jest zagrożony wyginięciem. Często spotykane w ogrodach zoologicznych, również w Polsce.

 

Więcej…  

Gepard (Acinonyx jubatus) — gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae).

 

Więcej…  

Karakal, ryś stepowy (Caracal caracal) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych. Występuje w Azji (Indie, Pakistan, Afganistan, Iran, Turkmenistan), na Półwyspie Arabskim i w Afryce. Pierwszy okaz opisano w 1776 roku. Nazwa wywodzi się od tureckiego słowa karakulak - czarne ucho. Czasami bywa zaliczany do rodzaju Felis, ale stopień jego odrębności chyba uzasadnia ustanowienie dla niego odrębnego rodzaju Caracal lub zaliczenia go wraz z rysiem europejskim i rysiem rudym do rodzaju Lynx.

 

Więcej…  

Kot arabski, kot pustynny, kot piaskowy (Felis margarita) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych. Został odkryty w 1856 roku przez francuską ekspedycję w głąb Sahary. Łacińska nazwa gatunkowa została nadana na cześć komendanta Margueritte'a, dowódcy ekspedycji.

 

Więcej…  

Kot czarnołapy (Felis nigripes) - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych, odkryty i opisany w 1824 roku przez Williama Burchella, najmniejszy przedstawiciel dzikich kotowatych.

 

Więcej…  

Kot nubijski, żbik afrykański (Felis lybica a. Felis silvestris lybica) - ssak łożyskowy z rodziny kotowatych, rzędu drapieżnych. Zamieszkuje prawie całą Afrykę (poza bezwodnymi pustyniami i tropikalnymi lasami deszczowymi) oraz Półwysep Arabski. Jak widać, istnieje pewne zamieszanie w nazewnictwie tego gatunku. Wynika ono z faktu, że najnowsze badania genetyczne dowodzą niezwykle bliskiego pokrewieństwa między żbikiem i kotem nubijskim i sugerują, że należy je zaliczyć do jednego gatunku, ewentualnie wydzielając jedynie odrębną grupę żbików zamieszkujących Bliski Wschód i Afrykę. Kota nubijskiego uważa się za przodka kota domowego.

 

Więcej…  

Kot złoty, afrykański kot złocisty, egipski kot złocisty (Caracal aurata) – gatunek średniej wielkości drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych, którego naturalnym środowiskiem jest wilgotny las równikowy, zachodniej i centralnej Afryki. Gatunek tradycyjnie zaliczany był do monotypowego rodzaju Profelis, jednak najnowsze badania molekularne pokazują że kot złoty jest najbliżej spokrewniony z karakalem (Caracal caracal) i serwalem (Leptailurus serval).

 

Więcej…  

Serwal (Leptailurus serval lub Felis serval) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.

 

Więcej…  
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna > Ostatnie >>