ptaki ameryki północnej



Albatros ciemnolicy (Phoebastria immutabilis) – gatunek dużego ptaka morskiego z rodziny albatrosów. Zamieszkuje północny Pacyfik. Zagrożony wyginięciem.

 

Więcej…  

Dławigad amerykański (Mycteria americana) – gatunek ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae) występujący w południowej Ameryce Północnej, Ameryce Środkowej i zachodniej Ameryce Południowej.

 

Więcej…  

Petrel bermudzki (Pterodroma cahow) – gatunek średniego ptaka z rodziny burzykowatych. Endemiczny dla Bermud.

 

Więcej…  

Chronka pręgowana (Thamnophilus doliatus) – gatunek małego ptaka z rodziny chronkowatych. Zasiedla wschodni Meksyk, Amerykę Środkową, całą północną połowę Ameryki Południowej z wyjątkiem zachodniej części. Nie zasiedla tylko centralnej części tego obszaru. Nie jest zagrożona, wyróżnia się 17 podgatunków.

 

Więcej…  

Sułtanka amerykańska (Porphyrio martinicus) – gatunek ptaka z rodziny chruścieli (Rallidae). Długość ciała 30–35 cm. U obu płci głowa, szyja oraz spód ciała ciemnopurpurowe, przechodzące w kolor niebieski do brązowozielonego na plecach i skrzydłach. Pokrywy podogonowe białe. Dziób czerwony z żółtym końcem i jasnoniebieską płytką czołową. Nogi żółte z długimi palcami. Palce może rozkładać co pomaga w chodzeniu po pływającej roślinności. Podczas lotu nogi zwisają bezwładnie. Zobaczyć ją można wraz z kokoszkami i łyskami, lecz najczęściej pozostaje ukryta wśród roślinności.

 

Więcej…  

Czapla modra (Ardea herodias) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkującego w siedmiu podgatunkach różnego rodzaju tereny podmokłe i wybrzeża morskie Ameryki Północnej. Kilkakrotnie koczujące osobniki stwierdzono w zachodniej Europie. Wszystkie (poza jednym) podgatunki migrują na południe na czas zimy. Nie jest zagrożona wyginięciem (nadano jej pod tym względem kategorię LC – najmniejszej troski), jednak istotnym zagrożeniem dla niej jest utrata siedlisk. Dawniej stanowiła istotną rolę w kulturze niektórych plemion Indian.

 

Więcej…  

Czapla rdzawoszyja (Egretta rufescens) – średnich rozmiarów gatunek ptaka z rodziny czaplowatych.

 

Więcej…  

Czapla śniada (Egretta caerulea) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje w przymorskich i słodkowodnych mokradłach, bagnach Ameryki Północnej do Ameryki Południowej. Pióra niebieskie, głowa i szyja ciemnokasztanowate. Dziób niebieskawy z czarną końcówką. Tęczówki żółte. Długość ciała 55-65 cm.

 

Więcej…  

Czapla śnieżna (Egretta thula) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Upierzenie białe, dziób, golenie i skoki czarne. W szacie godowej u samca ozdobne pióra na głowie, plecach i piersi. Żeruje w roślinności na płytkiej wodzie.

 

Więcej…  

Czapla trójbarwna (Egretta tricolor) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych zawierający 3 podgatunki:

 

Więcej…  

Ślepowron żółtoczelny (Nyctanassa violacea syn. Nycticorax violaceus) - ptak z rodziny czaplowatych. Mniej pospolity niż ślepowron.

 

Więcej…  

Tygryska nagobroda (Tigrisoma mexicanum) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący Amerykę Środkową od Meksyku po północno-zachodnią Kolumbię. Prowadzi osiadły tryb życia.

 

Więcej…  

Czubacz zmienny (Crax rubra) – gatunek ptaka z rodziny czubaczy (Cracidae). Spotykany na ziemi zwykle pojedynczo lub parami. Spłoszony, zazwyczaj ucieka na piechotę. Tokujący samiec wydaje buczącą pieśń.

 

Więcej…  

Błękitnik rudogardły (Sialia sialis) – ptak z rodziny drozdowatych. Przesiaduje przycupnięty w pionowej postawie. Zlatuje na ziemię, by schwytać owady, po czym wraca na czatownię.

 

Więcej…  

Drozd wędrowny (Turdus migratorius) – ptak z rodziny drozdowatych. Rozpowszechniony na obszarze prawie całej Ameryki Północnej. Do Polski i ogólnie Europy zalatuje wyjątkowo.

 

Więcej…  

Drozdek brunatny (Catharus fuscescens) – krępy ptak z rodziny drozdowatych. Upierzeniem przypomina słowika szarego. Bardzo rzadko zalatuje do Europy z Ameryki Północnej.

 

Więcej…  

Drozdek okularowy (Catharus ustulatus) – ptak z rodziny drozdowatych (Turdidae).

 

Więcej…  

Drozdek rudy (Hylocichla mustelina) – ptak z rodziny drozdowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Hylocichla.

 

Więcej…  

Drozdek samotny (Catharus guttatus) – ptak z rodziny drozdowatych. Kiedy siedzi często zadziera do góry ogon, a następnie wolno go opuszcza, często też strzepuje skrzydłami.

 

Więcej…  

Drozdek szarolicy (Catharus minimus) – niewielki ptak z rodziny drozdowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale zalatuje także do Europy.

 

Więcej…  

Dzięcioł cesarski (Campephilus imperialis) – gatunek dużego ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Wyglądem przypomina dzięcioła wielkodziobego, z którym jest również blisko spokrewniony. Jeśli nie wyginął, jest największym gatunkiem dzięcioła na świecie. Oficjalnie uznawany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) za gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem.

 

Więcej…  

Dzięcioł kosmaty (Picoides pubescens) – gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Żeruje na konarach i mniejszych drzewach.

 

Więcej…  

Dzięcioł różowoszyi (Colaptes auratus) – gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Długość ciała 28-35 cm. Wierzch ciała czarno i brązowo prążkowany, kuper biały; spód ciała biały, pokryty czarnymi plamami z czarną przepaską na piersi. Wyróżnia się 2 podgatunki: - wschodni - szare ciemię, czerwona potylica, maska i przód szyi płowe; u samca widoczne czarne wąsy, ogon i skrzydła od spodu żółte. - zachodni - ciemię i potylica brązowe, maska szara; u samca widoczne czerwone wąsy, ogon i skrzydła od spodu łososiowe. Żeruje na ziemi, poluje najczęściej na mrówki.

 

Więcej…  

Dzięcioł smugoszyi (Dryocopus pileatus) - gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae).

 

Więcej…  

Dzięcioł wielkodzioby (Campephilus principalis) – gatunek dużego ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Przez wiele lat uważany za gatunek wymarły do momentu serii przypuszczalnych obserwacji od 1999 roku. Od 2000 roku jest oficjalnie uznany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) za gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem.

 

Więcej…  

Dzięciur płowy (Melanerpes striatus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Obecnie dzięciury występują głównie na terenie Wysp Karaibskich oraz terenów wyspy Hispaniola.

 

Więcej…  

Flaming karmazynowy, czerwonak, flaming, flaming amerykański, flaming karaibski, czerwonak różowy (Phoenicopterus ruber) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny flamingów (Phoenicopteridae), zamieszkujący półwysep Jukatan, Antyle i Galapagos.

 

Więcej…  

Błyskotek rdzawy (Geotrygon montana) – gatunek średniego ptaka z rodziny gołębiowatych (Columbidae). Zasiedla południowy Meksyk, zachodni Paragwaj oraz Małe Antyle i Wielkie Antyle.

 

Więcej…  

Gołąb pręgosterny (Patagioenas fasciata) – gatunek ptaka z rodziny gołębiowatych (Columbidae).

 

Więcej…  

Ibis amerykański (Plegadis chihi) — gatunek dużego ptaka z rodziny ibisowatych. Występuje od USA do środkowego Meksyku. Zimuje na południe od Salwadoru. Rzadko pojawia się w Ameryce Południowej. Zamieszkuje głównie słodkowodne mokradła i tereny zalewowe.

 

Więcej…  
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 Następna > Ostatnie >>