ptaki afryki



Amadyna obrożna (Amadina fasciata) – gatunek ptaka z rodziny astryldów. Występuje w Afryce w strefie sawann od Senegalu po Etiopię oraz w Afryce Wschodniej aż do Transwalu. Jest to jeden z najwcześniej sprowadzonych do Europy gatunków ptaków śpiewających – pierwsze osobniki hodowlane pojawiły się już w XVII wieku.

 

Więcej…  

Amarantka czerwonodzioba, amarantka senegalska (Lagonosticta senegala) – ptak z rodziny astryldów, występujący w środkowej Afryce. Zamieszkuje stepy i sawanny, aż do granic pustyń: na północy Sahary, na południu Kalahari.

 

Więcej…  

Astryld falisty (Estrilda astrild) – ptak z rodziny astryldów. Występuje w południowej Afryce, na wyspie Mauritius i Wyspie Świętej Heleny. Jest mniejszy od wróbla. Wyróżnia się 17 podgatunków.

 

Więcej…  

Albatros czarnobrewy (Thalassarche melanophris) – gatunek dużego ptaka z rodziny albatrosów (Diomedeidae), przebywającego w południowych częściach Oceanu Spokojnego, Atlantyckiego i Indyjskiego. Gniazduje na odległych wyspach np. Auckland, Tristan da Cunha, czy Południowa Georgia, na których nie ma praktycznie żadnych wrogów.

 

Więcej…  

Albatros galapagoski (Phoebastria irrorata) – gatunek ptaka z rodziny albatrosów (Diomedeidae). Częściej uderza skrzydłami i rzadziej krąży niż inne albatrosy.

 

Więcej…  

Albatros wędrowny (Diomedea exulans) – gatunek dużego ptaka morskiego z rodziny albatrosów (Diomedeidae), zamieszkujący oceany południowej półkuli do 60° szerokości geograficznej południowej. Ma największą rozpiętość skrzydeł ze wszystkich współcześnie żyjących ptaków – ponad 3 m.

 

Więcej…  

Bilbil białooki (Pycnonotus capensis) − gatunek małego, afrykańskiego ptaka z rodziny bilbili.

 

Więcej…  

Bilbil ogrodowy (Pycnonotus barbatus) – gatunek małego, hałaśliwego ptaka z rodziny bilbili. Zasiedla całą Afrykę z wyjątkiem Sahary oraz północnych i wschodnich krańców kontynentu. Zabłąkane osobniki spotykano w Hiszpanii. Nie jest zagrożony. Wyróżnia się 13 podgatunków.

 

Więcej…  

Bilbil okopcony (Pycnonotus tricolor) − gatunek małego, afrykańskiego ptaka z rodziny bilbili.

 

Więcej…  

Bocian białobrzuchy (Ciconia abdimii) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae) występujący w Afryce.

 

Więcej…  

Bocian czarny, hajstra (Ciconia nigra) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae).

 

Więcej…  

Dławigad afrykański (Mycteria ibis) – gatunek dużego ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae). Upierzenie białe, czarne lotki widoczne w locie. Dziób zakrzywiony, żółtopomarańczowy. Żyje samotnie lub w małych stadkach, żeruje na otwartej przestrzeni.

 

Więcej…  

Kleszczak afrykański (Anastomus lamelligerus) – gatunek dużego ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae); dziób jasny. Między zamkniętymi połówkami szeroka "dziura". Zwykle towarzyski, żeruje na terenach otwartych; pozwala obserwować się z bliska. Swoim niezwykłym dziobem kruszy skorupy małży i ślimaków.

 

Więcej…  

Marabut afrykański (Leptoptilos crumeniferus) – gatunek dużego ptaka mięsożernego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), zamieszkujący Afrykę poza jej północną i południową częścią.

 

Więcej…  

Żabiru afrykański, bocian siodlasty (Ephippiorhynchus senegalensis) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), której jest największym przedstawicielem. Zamieszkuje środkową i południową Afrykę, od Czadu, Sudanu, Etiopii i Kenii po RPA, a także w zachodniej Afryce: Gambię, Senegal i Wybrzeże Kości Słoniowej.

 

Więcej…  

Fulmar zwyczajny, fulmar, petrel (Fulmarus glacialis) – gatunek dużego ptaka morskiego z rodziny burzykowatych, zamieszkujący północny Atlantyk i Pacyfik, granica zasięgu wciąż przesuwa się na południe - tereny lęgowe znajdują się w Wielkiej Brytanii, a nawet na wybrzeżach Francji. W Polsce obserwowany wyjątkowo, wyłącznie na wybrzeżu Bałtyku.

 

Więcej…  

Derkacz (zwyczajny) (Crex crex) – gatunek średniego ptaka z rodziny chruścieli (Rallidae), zamieszkujący Europę poza jej północno-wschodnią częścią oraz Azję po Zabajkale, Iran i Chiny. Zimuje w Afryce na południe od Sudanu. W Polsce nieliczny ptak lęgowy. Gnieździ się w całym kraju, jednak jest to rozkład nierównomierny: liczniejszy jest na północy i wschodzie. Większość obserwacji dotyczy jedynie jego charakterystycznego głosu, ponieważ jest to ptak bardzo płochliwy, o skrytym trybie życia.

 

Więcej…  

Karliczka (zwyczajna) (Porzana pusilla) – gatunek małego ptaka wodnego z rodziny chruścieli (Rallidae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Bączek (Ixobrychus minutus) – gatunek średniego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Bąk zwyczajny (Botaurus stellaris) – gatunek dużego wędrownego ptaka wodnego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący północną część Eurazji (podgatunek nominatywny) i Afrykę południową (B. s. capiensis). Zimuje na południu Eurazji i w Afryce. W Europie Zachodniej i Południowej gatunek osiadły. Przeloty w III - IV i IX - XI. W Polsce bardzo nielicznie lęgowy i nielicznie zimujący nad wodami śródlądowymi.

 

Więcej…  

Czapla czarnogłowa (Ardea melanocephala) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Żyje samotnie lub w małych grupach, żeruje na lądzie lub brzegach wód; średnio płochliwa.

 

Więcej…  

Czapla czarnonoga (Egretta intermedia) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae).

 

Więcej…  

Czapla łupkowata (Egretta vinaceigula) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący południową część Afryki od Namibii po Mozambik, najliczniejsza w delcie Okawango.

 

Więcej…  

Czapla malgaska (Ardeola idae) – gatunek migrującego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje w Angoli, Burundi, Kongu, Kenii, Malawi, Mozambiku, Rwandzie, Somalii, Tanzanii, Ugandzie, Zambii i Zimbabwe oraz na wyspach Bahamach, Komorach, Madagaskarze, Majotcie, Réunion i Seszelach. Na siedliska wybiera subtropikalne i tropikalne lasy namorzynowe, rzeki, jeziora, bagna, zbiorniki wodne i żyzne pola.

 

Więcej…  

Czapla maskowa (Ardea humbloti) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje na północnym i zachodnim wybrzeżu Madagaskaru oraz w rejonie Jeziora Alaotra. Zamieszkuje także Komory i Majottę.

 

Więcej…  

Czapla modronosa (Ardeola ralloides) – gatunek średniego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący południową Europę, Bliski Wschód, Iran, Afganistan i Pakistan, Afrykę i Madagaskar.

 

Więcej…  

Czapla nadobna (Egretta garzetta) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Czapla olbrzymia (Ardea goliath) — gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych.

 

Więcej…  

Czapla purpurowa (Ardea purpurea) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Czapla rafowa (Egretta gularis) – średnich rozmiarów gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae).

 

Więcej…  
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>