pingwiny



Sphyrapicus – rodzaj ptaków z rodziny dzięciołowatych (Picidae), obejmujący gatunki występujące w Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Aptenodytes – rodzaj ptaków z rodziny pingwinów (Spheniscidae), obejmujący gatunki występujące na Antarktyce i w Ameryce Południowej.

 

Więcej…  

Eudyptes – rodzaj ptaków z rodziny pingwinów.

 

Więcej…  

Icadyptes – rodzaj pingwina żyjącego w późnym eocenie w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej.

 

Więcej…  

Inkayacu – rodzaj pingwina żyjącego w późnym eocenie, około 36 mln lat temu. Został opisany w 2010 roku przez Julię Clarke i współpracowników w oparciu o niemal kompletny niepołączony stawowo szkielet (MUSM 1444) obejmujący również odciski piór skrzydeł i tułowia oraz łusek kończyn tylnych. Szczątki odkryto w górnoeoceńskich osadach w Rezerwacie Narodowym Paracas w Peru. Nazwa Inkayacu pochodzi z języka keczua, w którym inka oznacza „cesarz”, a yacu – „woda”. Nazwa gatunkowa gatunku typowego, paracasensis, odnosi się do Rezerwatu Narodowego Paracas, gdzie odkryto szczątki pingwina.

 

Więcej…  

Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua) – gatunek dużego nielotnego ptaka wodnego z rodziny pingwinów (Spheniscidae), zamieszkującego chłodne oceany półkuli południowej. Gnieździ się na Półwyspie Antarktycznym, Falklandach, Południowej Georgii, Wyspach Kerguelena, Heard, Orkadach Południowych, Macquarie, Wyspach Crozeta, Wyspach Księcia Edwarda i na Sandwichu Południowym.

 

Więcej…  

Pingwin grubodzioby, skocz grubodzioby (Eudyptes pachyrhynchus) – gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów, z jaskrawo ubarwionym dziobem i brwią. Wierzch ciała i głowa błyszcząco czarne, na policzkach widoczne drobne białe kreski, spód biały. Pod spodem skrzydła białe, czarne obrzeżenie. Dziób czerwony; tęczówki czarne. Długa, szeroka brew z żółtych, nitkowanych piór przechodząca w czubek.

 

Więcej…  

Pingwin grzebieniasty, skocz grzebieniasty (Eudyptes robustus) – gatunek ptaka z rodziny pingwinowatych (Spheniscidae). Zamieszkuje Nową Zelandię. Ma około 50-70 cm wzrostu i waży 2,5-4 kg. Żyje w małych (10 gniazd) lub większych (do 1200 gniazd) koloniach w północno-wschodnich obszarach Wyspy Południowej. Jego dietę stanowią: kryl (60%), kałamarnice (20%) i małe ryby (20%). Jest oceniany jako gatunek narażony na wyginięcie z powodu występowania na małym obszarze. Obecna populacja wynosi około 30 000 par lęgowych.

 

Więcej…  

Pingwin magellański (Spheniscus magellanicus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny pingwnów (Spheniscidae) z czarnym dziobem. Głowa w większości czarna (z wyjątkiem białej pętli biegnącej od nasady dzioba ponad okiem przez boki szyi do gardła). Wierzch ciała czarno-szary. Na piersi szeroka, czarna przepaska, poniżej wąski, czarny pas, idący wzdłuż boków ku nogom. Reszta spodu ciała w większości biała.

 

Więcej…  

Pingwinek mały (Eudyptula minor) – gatunek średniego, nielotnego ptaka wodnego z rodziny pingwinów (Spheniscidae), występujący u wybrzeży Nowej Zelandii i Australii. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Eudyptula.

 

Więcej…  

Pingwin peruwiański, pingwin Humboldta (Spheniscus humboldti) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae) z potężnym, czarnym dziobem. Głowa czarna, z wąskimi i białymi brwiami schodzącymi na boki szyi i łączącymi się poniżej gardła. Szeroki, czarny pas ciągnie się od górnej części piersi przez boki ku nogom; poza tym spód ciała biały. Wierzch ciała czarny.

 

Więcej…  

Pingwin przylądkowy (Spheniscus demersus) – gatunek ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae), o czarnym wierzchu ciała i masce, z wyraźną białą brwią. Skóra wokół oczu i nad nimi różowa, dziób czarny z jasną przepaską przy końcu. Spód ciała biały, z czarnym pasem na piersi. Żyje samotnie lub w stadkach, żeruje na morzu.

 

Więcej…  

Pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny pingwinów (Spheniscidae), zamieszkujący wyłącznie wyspy Galapagos. Jest to jedyny gatunek pingwina gnieżdżący się na półkuli północnej.

 

Więcej…  

Pingwin skalny, skocz skalny (Eudyptes chrysocome) – gatunek ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae), występujący w zachodniej części Oceanu Spokojnego i Indyjskiego.

 

Więcej…  

Pingwin szczotkoczuby, skocz szczotkoczuby (Eudyptes sclateri) – gatunek ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae) zamieszkujący Nową Zelandię. Posiada żółty dziób i biało-czarne upierzenie. Ma od 50 do 70 cm wysokości i waży od 2,7 do 5,2 kg. Jest słabo poznanym gatunkiem, informacje o nim pochodzą głównie z ostatniego dziesięciolecia. Prawdopodobnie żywi się krylem i rybami. Naukowa nazwa gatunku upamiętnia zoologa angielskiego Philipa Lutley'a Sclatera.

 

Więcej…  

Pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus) – gatunek ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae), występującego na Antarktydzie i południowym krańcu Ameryki Południowej.

 

Więcej…  

Pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes) – gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae), występującego w Nowej Zelandii. Dawniej mylony z pingwinkiem małym. Jest jedynym przedstawicielem monotypowego rodzaju Megadyptes.

 

Więcej…  

Pingwiny, bezlotki – rząd (Sphenisciformes) oraz rodzina (Spheniscidae) ptaków z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes.

 

Więcej…  

Pygoscelis – rodzaj ptaków z rodziny pingwinów (Spheniscidae).

 

Więcej…  

Pingwin białooki, pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae) – gatunek dużego, nielotnego ptaka wodnego z rodziny pingwinów, zamieszkujący wody wokół Antarktydy. Gnieździ się na Antarktydzie oraz Orkadach Południowych i Szetlandach Południowych.

 

Więcej…  

Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri) — gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów, endemiczny dla Antarktydy. Jest największym żyjącym przedstawicielem rodziny pingwinów.

 

Więcej…  

Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus) – duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący chłodne oceany półkuli południowej. Gnieździ się na obrzeżach Antarktydy, Ziemi Ognistej, Falklandach i innych wyspach tej części świata. Jeden z najbardziej znanych gatunków pingwinów, zaraz po pingwinie cesarskim.

 

Więcej…  

Pingwin krótkoczuby, skocz krótkoczuby (Eudyptes schlegeli) – gatunek ptaka z rodziny pingwinów (Spheniscidae) występujący w wodach otaczających Antarktydę. Ma około 70 cm wysokości i waży 6 kg. Zwierzęta te zakładają gniazda na plażach lub skałach pokrytych roślinnością. Żywią się krylem, rybami i kałamarnicami. Naukowa nazwa gatunku upamiętnia niemieckiego zoologa Hermanna Schlegela.

 

Więcej…  

Pingwin maskowy, pingwin antarktyczny (Pygoscelis antarcticus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny pingwinów z charakterystycznym wzorem na głowie przypominającym maskę lub policyjną czapkę (stąd potoczna nazwa policjant). Wierzch ciała czarny, spód głowy i przód biały z wąskim paskiem (od niego pochodzi angielska nazwa P. antarctica - "chinstrap", "pasek na brodzie"). Nieopierzony, krótki dziób, ogon o długich, wąskich, sztywnych piórach (ułatwiających pływanie).

 

Więcej…