panthera



Irbis, zwany też panterą śnieżną i śnieżnym leopardem (Panthera uncia) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae), występujący na terenach Azji Środkowej.

 

Więcej…  

Jaguar (Panthera onca) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych. Jest największym kotem Ameryki i przedstawicielem rodzaju Panthera (ryczących kotów). Trzeci pod względem wielkości kot po tygrysie i lwie, największy i najpotężniejszy kot półkuli zachodniej.

 

Więcej…  

Lampart, pantera, leopard (Panthera pardus) – gatunek ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Czwarty pod względem wielkości kot świata (po tygrysie, lwie i jaguarze). Występuje w Afryce i Azji. Według badania z 1988 w Afryce żyło 700 000 leopardów, jest jednak ono uznane za niewiarygodne. Również krytykowane badanie określiło populację w Indiach na około 10 000.

 

Więcej…  

Lampart amurski (Panthera pardus orientalis) – podgatunek lamparta, ssaka z rodziny kotowatych (Felidae), występujący na rosyjskim Dalekim Wschodzie, głównie w parku przyrody Barsowy nad rzeką Alimowką w pobliżu granicy z Chinami. Kiedyś występował powszechnie również w Chinach i na Półwyspie Koreańskim, jednak już się go tam nie spotyka. Jest to jeden z najbardziej zagrożonych gatunków na świecie: żyje obecnie 210 osobników z czego około 50 na wolności. Jego głównym wrogiem jest człowiek - jeden lampart jest wart 50 tysięcy dolarów, co więcej, siedliska tych zwierząt są masowo niszczone przez nielegalny przemysł drzewny.

 

Więcej…  

Lew (Panthera leo) – duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, drugi po tygrysie – co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, lew i lampart). Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 150–250 kg. Największy znany samiec ważył 375 kg, był to lew o imieniu Simba, żył on do 1970 roku w Colchester Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 110–160 kg (największe 185 kg) i nie mają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się lwiątkami. Lwy zamieszkiwały niegdyś Afrykę, Azję i Europę, a jeśli uznać lwy amerykańskie za podgatunek Panthera leo – to również Amerykę Północną i Południową. Współcześnie występują tylko w Afryce, gdzie są narażone na wyginięcie i szczątkowo w Indiach, gdzie ich stan liczebny określony został jako krytyczny.

 

Więcej…  

Lew amerykański (Panthera leo atrox lub Panthera atrox) - wymarły duży ssak drapieżny z rodziny kotowatych. Egzystował w plejstocenie od 35 000 lat temu, a wymarł prawdopodobnie 10 000 lat temu, podczas ostatniego zlodowacenia. Był prawdopodobnie potomkiem lwa jaskiniowego, który przeszedł przez most lądowy Beringa 35 000 lat temu. Żył w całej Ameryce Północnej, mógł dotrzeć do Peru. Jego środowiskiem były głównie prerie. Wyglądał identycznie jak lew afrykański. Miał większy mózg od swoich dzisiejszych kuzynów i biegał szybciej.

 

Więcej…  

Panthera – rodzaj ssaków z rodziny kotowatych (Felidae) zaliczanych - z powodu dużych rozmiarów - do grupy wielkich kotów (podrodzina Pantherinae). Obejmuje pięć współcześnie żyjących gatunków (lwa, tygrysa, lamparta, jaguara i irbisa) i kilka wymarłych.

 

Więcej…  

Panthera pardus kotiya – podgatunek lamparta, drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Status podgatunku potwierdziły badania genetyczne w oparciu o markery molekularne oraz określiły ścisłe pokrewieństwo P. p. kotiya z podgatunkiem z subkontynentu indyjskiego Panthera pardus fusca. Występuje w Sri Lance. Samice osiągają masę ciała 29 kg, natomiast samce 56 kg, maksymalnie 77 kg. Prowadzą samotniczy tryb życia. Poluje głównie na aksisy oraz dziki, sambary indyjskie oraz młode bawoły. Czasami poluje również na jeżozwierze, pangoliny, kanczyle, hulmany i warany. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii EN (zagrożony wyginięciem). Głównymi zagrożeniami dla populacji tego podgatunku jest kłusownictwo oraz konflikt z człowiekiem.

 

Więcej…  

Tygrys (Panthera tigris) – gatunek dużego, drapieżnego ssaka łożyskowego z rodziny kotowatych (Felidae), największy z żyjących współcześnie czterech wielkich, ryczących kotów z rodzaju Panthera, jeden z największych drapieżników lądowych – wielkością ustępuje jedynie niektórym niedźwiedziom. Dorosłe samce osiągają ponad 300 kg masy ciała przy ponad 3 m całkowitej długości. Rekordowa masa ciała samca tygrysa syberyjskiego wynosi 423 kg. Doskonale skacze, bardzo dobrze pływa, poluje zwykle samotnie. Dawniej liczny w całej Azji, zawsze budzący grozę, stał się obiektem polowań dla sportu, pieniędzy lub w odwecie – z powodu zagrożenia, jakie stanowi dla ludzi i zwierząt hodowlanych. Wytępiony w wielu regionach, zagrożony wyginięciem, został objęty programami ochrony. Największa dzika populacja żyje w Indiach. W niektórych regionach Indii tygrysy są uważane za zwierzęta święte.

 

Więcej…  

Tygrys bengalski (Panthera tigris tigris) – najliczniejszy podgatunek tygrysa i największy, nie licząc tygrysa syberyjskiego (P. t. altaica), ze współcześnie żyjących kotowatych. Trzecim tak dużym kotem był żyjący jeszcze w latach 60. XX wieku tygrys kaspijski (P. t. virgata). Wszystkie trzy wymienione tygrysy zaliczane są do największych kotowatych jakie kiedykolwiek istniały. Tygrys bengalski jest narodowym zwierzęciem Bangladeszu.

 

Więcej…  

Tygrys chiński (Panthera tigris amoyensis) – podgatunek tygrysa, najbardziej zagrożony wyginięciem ze wszystkich tygrysów i drugi skrajnie zagrożony gatunek ssaka w Chinach – po pandzie wielkiej.

 

Więcej…  

Tygrys indochiński (Panthera tigris corbetti) – drapieżny ssak z rodziny kotowatych (Felidae), podgatunek największego ze współcześnie żyjących wielkich kotów – tygrysa. Nazwę corbetti nadano dla upamiętnienia hinduskiego myśliwego pochodzenia irlandzkiego i naturalisty Jima Corbetta.

 

Więcej…  

Tygrys jawajski (łac. Panthera tigris sondaica) – wymarły podgatunek tygrysa. Do 1980 roku zamieszkiwał wyspę Jawa; jest jednym z trzech podgatunków, które tam wymarły.

 

Więcej…  

Tygrys kaspijski (Panthera tigris virgata) – wymarły podgatunek tygrysa. Występował na wschód (Turcja) i południe (Iran) od Morza Kaspijskiego oraz dalej na wschód przez Azję Środkową do pustyni Takla Makan w Sinciang w Chinach. Ostatniego osobnika widziano na początku lat 70. XX wieku.

 

Więcej…  

Tygrys malajski (Panthera tigris jacksoni) – podgatunek tygrysa. Wcześniej uważany za tygrysa indochińskiego, został wyłoniony jako odrębny podgatunek dzięki badaniom genetycznym przeprowadzonym przez Luo i in. w 2004. Nazwę jacksoni nadano dla upamiętnienia Petera Jacksona z IUCN za jego zasługi w ochronie tygrysów.

 

Więcej…  

Tygrys sumatrzański – drapieżny ssak z rodziny kotowatych (Felidae), najmniejszy ze współcześnie żyjących tygrysów i jedyny pozostały przy życiu z grupy tygrysów Archipelagu Sundajskiego. Tradycyjnie jest klasyfikowany jako podgatunek Panthera tigris sumatrae, opisany przez Pococka (1929), co potwierdzają badania genetyczne. Różnice morfologiczne są jednak na tyle wyraźne, że niektórzy badacze powołujący się na filogenetyczną koncepcję gatunku PSC (Cracraft i inni, 1998 oraz Mazák i Groves, 2006) sugerują uznanie tygrysa sumatrzańskiego za odrębny gatunek Panthera sumatrae.

 

Więcej…  

Tygrys syberyjski, tygrys amurski (Panthera tigris altaica) – drapieżny ssak z rodziny kotowatych, największy z podgatunków tygrysa. Porównywalne rozmiary osiąga jedynie tygrys bengalski (P. t. tigris). Zbliżony wielkością tygrys kaspijski (P. t. virgata) uznawany jest już za gatunek wymarły. Tygrys syberyjski to podgatunek o niskim poziomie zmienności genetycznej.

 

Więcej…