niedźwiedziowate



Baribal, niedźwiedź amerykański, niedźwiedź czarny (Ursus americanus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae). Najbardziej rozpowszechniony w Ameryce Północnej (od północnej Kanady do Florydy i Meksyku). Masywna budowa ciała, długość ciała samców 140-200 cm, samic 120-160 cm, ogona 80-140 mm. Masa ciała samców 47-409 kg, samic 39-236 kg. Sierść czarna czasem wpadająca w brąz. Nazwa angielska black bear, czyli "czarny niedźwiedź" nie w pełni odpowiada faktycznej barwie tych zwierząt, które mogą mieć sierść od czarnej po płową, zwaną tu cynamonową. Baribale znakomicie wspinają się na drzewa, zwłaszcza gdy szukają bezpiecznej kryjówki. Drapieżnik zapada w lekki sen zimowy, w czasie którego samica rodzi 2-3 młode. Normalna temperatura ciała tych zwierząt to 38 °C. Fizjologicznie liczba skurczów serca na minutę wynosi ok. 55.

 

Więcej…  

Grizli, grizzly, niedźwiedź szary (Ursus arctos horribilis) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego należącego do rodziny niedźwiedziowatych.

 

Więcej…  

Niedźwiedziowate (Ursidae) – rodzina dużych, wszystkożernych (poza niedźwiedziem polarnym, który jest mięsożercą, i pandą wielką, która jest roślinożercą) ssaków drapieżnych (Carnivora) szeroko rozprzestrzenionych na półkuli północnej. W zapisie kopalnym znane są od miocenu. Wyewoluowały z psowatych.

 

Więcej…  

Niedźwiedź andyjski, niedźwiedź peruwiański, niedźwiedź okularowy (Tremarctos ornatus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae).

 

Więcej…  

Niedźwiedź błękitny albo Tybetański niedźwiedź błękitny (Ursus arctos pruinosus) — drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych, najrzadziej występujący i najmniej poznany podgatunek niedźwiedzia brunatnego.

 

Więcej…  

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Sierść niedźwiedzia brunatnego jest, jak sama nazwa wskazuje, ciemnobrązowa, choć niektóre jego podgatunki mogą mieć futro jaśniejsze. Niedźwiedź jest potężnie umięśniony i bardzo silny. W pozycji wyprostowanej mierzy – w zależności od płci – od 1,8 m do 3 m. Waga poszczególnych osobników waha się od 200 do 800 kg. Niedźwiedzica wydaje na świat co dwa lata dwoje-troje niedźwiadków. Ciąża trwa około 8 miesięcy. Poród następuje zwykle między grudniem a lutym. Niedźwiedź żyje średnio 20-25 lat. W niewoli jednak może osiągnąć wiek 40 lat. Jest wszystkożerny: żywi się nasionami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, jajami ptaków, chętnie zjada miód, poluje także na zwierzynę leśną, łowi też ryby. Żyje w puszczach, w tajdze, w zalesionych rejonach górzystych. Zamieszkuje Azję, Europę Północną i Amerykę Północną. Obecnie żyje na świecie około 200 tysięcy niedźwiedzi brunatnych.

 

Więcej…  

Niedźwiedź brunatny kamczacki (Ursus arctos beringianus) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego, żyjący na półwyspie Kamczatka, w dystrykcie Anadyrskim, na Wyspie Karagińskiej, na Wyspach Kurylskich i na zachodnim pasie wybrzeża Morza Ochockiego aż po Pasmo Stanowe i Wyspy Szantarskie. Poza Rosją występuje na Wyspie Św. Wawrzyńca.

 

Więcej…  

Niedźwiedź brunatny kodiacki, kodiak, niedźwiedź brunatny z wyspy Kodiak, niedźwiedź kodiacki, grizzly kodiacki (Ursus arctos middendorffi) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego należącego do rodziny niedźwiedziowatych. Obok niedźwiedzia polarnego największy żyjący drapieżnik lądowy. Waży ponad pół tony, a często dochodzi do 700 kg. Sierść gęsta, barwy rudej, brunatnej. Osiąga wzrost byka, stojąc na tylnych łapach może mieć ponad 3 m. Pomimo swych rozmiarów niedźwiedź ten jest bardzo nieufny. Często nawet na najmniejszy szelest reaguje ucieczką.

 

Więcej…  

Niedźwiedź brunatny zwyczajny, niedźwiedź europejski (Ursus arctos arctos) – podgatunek niedźwiedzia brunatnego należącego do rodziny niedźwiedziowatych. Występuje w całej północnej Eurazji.

 

Więcej…  

Niedźwiedź himalajski, niedźwiedź tybetański, niedźwiedź księżycowy, niedźwiedź obrożny (Ursus thibetanus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych, blisko spokrewniony z baribalem.

 

Więcej…  

Niedźwiedź malajski, biruang (Helarctos malayanus) – gatunek drapieżnego ssaka lądowego z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae), najmniejszego i jednego z najrzadziej występujących gatunków niedźwiedzi, a zarazem jeden z najsłabiej poznanych. Po raz pierwszy został opisany naukowo pod nazwą Ursus malayanus, następnie zaklasyfikowany do rodzaju Helarctos jako jedyny jego przedstawiciel.

 

Więcej…  

Niedźwiedź polarny, niedźwiedź biały (Thalarctos maritimus) – gatunek dużego ssaka drapieżnego z rodziny niedźwiedziowatych, zamieszkującego Arktykę. Jest drapieżnikiem szczytowym w zasięgu swojego występowania. Grube futro i warstwa tłuszczu chronią go przed zimnem. Włosy tworzące sierść niedźwiedzia są półprzezroczyste; sierść jako całość ma zazwyczaj kolor biały lub kremowy, przez co umożliwia zwierzęciu dobry kamuflaż. Skóra ma barwę czarną. Niedźwiedź polarny ma krótki ogon i małe uszy, co pomaga mu redukować utratę ciepła. Stosunkowo mała głowa i długie, zwężające się ku tyłowi ciało nadają mu opływowy kształt przydatny do pływania. Jest ssakiem prowadzącym niemal morski tryb życia, potrzebującym do przetrwania jedynie kawałka pływającego lodu i żywności znajdowanej w wodzie, oraz miejsca do urodzenia i odchowania młodych. Jego systematyczna (łacińska) nazwa Ursus maritimus oznacza "niedźwiedź morski". Przystosował się do życia na lądzie, morzu i lodzie.

 

Więcej…  

Niedźwiedź syryjski – podgatunek niedźwiedzia brunatnego. Występuje na terenach Bliskiego Wschodu w takich krajach jak: Turcja (Anatolia), Syria, Liban, Izrael, Iran oraz Irak.

 

Więcej…  

Panda wielka, niedźwiedź bambusowy (Ailuropoda melanoleuca) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae).

 

Więcej…  

Ursus – rodzaj dużych ssaków drapieżnych z rodziny niedźwiedziowatych obejmujący gatunki żyjące współcześnie:

 

Więcej…  

Wargacz, aswal (Melursus ursinus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae).

 

Więcej…