mewy



Anous – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Brzytwodziób amerykański (Rynchops niger) – gatunek średniego ptaka z rodziny mew (Laridae). Zamieszkuje Amerykę Północną, Amerykę Środkową i Amerykę Południową. Większość populacji brzytwodziobów jest stała.

 

Więcej…  

Chlidonias – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji, Afryce, Australii i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Chroicocephalus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae). Mewa cienkodzioba (Chroicocephalus genei) jest chroniona na terenie Unii Europejskiej na mocy Ptasiej Dyrektywy.

 

Więcej…  

Ichthyaetus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Afryce.

 

Więcej…  

Larus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Leucophaeus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae), obejmujący gatunki występujące w Amerykach.

 

Więcej…  

Mewa białogłowa (Larus cachinnans) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Mewa blada (Larus hyperboreus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa cienkodzioba (Chroicocephalus genei) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący wyspowo pas od Senegalu i Mauretanii przez południową i wschodnią część Półwyspu Iberyjskiego, baseny mórz Śródziemnego i Czarnego, Azję Mniejszą i Bliski Wschód po Kazachstan, Afganistan, Pakistan i północno-zachodnie Indie. Zimuje w Afryce na południe od zmiany kierunku wybrzeża z równoleżnikowego na południkowe w Zatoce Gwinejskiej.

 

Więcej…  

Mewa czarnogłowa (Ichthyaetus melanocephalus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący północne brzegi Morza Czarnego oraz Kaukaz. Wyspowo w Europie od Holandii, poprzez południową Francję, Półwysep Apeniński i Grecję po Azję Mniejszą. Sporadycznie gnieździ się również w południowej Anglii, północno-wschodniej Hiszpanii oraz Europie Śródkowej, w tym w Polsce. Zimuje w basenach mórz Śródziemnego i Czarnego, na Półwyspie Iberyjskim i w Maghrebie. Niektórzy uznają za podgatunek mewy czarnogłowej mewę reliktową (Ichthyaetus relictus syn. I. melanocephalos relictus).

 

Więcej…  

Mewa delawarska (Larus delawarensis) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący od południowej Alaski i północnych wybrzeży Zatoki Świętego Wawrzyńca po południowe części Oregonu, Kolorado i północną część Nowego Jorku. Zimuje w pasie pomiędzy Kolumbią Brytyjską, Wielkimi Jeziorami Północnoamerykańskimi i Maine. Kolejne zimowisko to obszar od południowej Kalifornii i wybrzeży Zatoki Meksykańskiej po południowy Meksyk i Kubę. Pojawia się również na Hawajach, Bermudach, a ostatnio coraz częściej w Europie, również w Polsce.

 

Więcej…  

Mewa kalifornijska (Larus californicus) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa kanadyjska (Chroicocephalus philadelphia) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa karaibska (Leucophaeus atricilla) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa krótkodzioba (Rissa brevirostris) – gatunek ptaka morskiego z rodziny mew (Laridae). Występuje na Wyspach Pribilof, Wyspie Bogoslof i Wyspie Buldir (Alaska, USA) oraz na Wyspach Komandorskich (Rosja). Czasami zalatuje do Japonii. Zasięg jej występowania to ok. 1,740 km².

 

Więcej…  

Mewa mała (Hydrocoloeus minutus) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa modrodzioba, mewa czarnonoga, mewa biała (Pagophila eburnea) – gatunek dużego ptaka wędrownego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący północne wybrzeża Eurazji i Ameryki Północnej, gnieździ się na Grenlandii, Ziemi Baffina, Wyspach Królowej Elżbiety, Svalbardzie, Ziemi Franciszka Józefa, Nowej Ziemi oraz innych wybrzeżach. Do Polski zalatuje sporadycznie zimą.

 

Więcej…  

Mewa obrożna (Xema sabini) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Mewa orlica, orlica (Ichthyaetus ichthyaetus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący wyspowo w pasie od Morza Czarnego po Bałchasz i Mongolię. Być może gnieździ się również w Chinach. Zimuje na wybrzeżach od wschodniej części Morza Śródziemnego poprzez Morze Czerwone, południową część Morza Kaspijskiego po północną część Oceanu Indyjskiego między Somalią a Myanmarem. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

 

Więcej…  

Mewa południowa (Larus dominicanus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae). Zasięg występowania obejmuje: Falklandy, Georgię Południową, Sandwich Południowy, Orkady Południowe, Szetlandy Południowe, południowe wybrzeża Afryki, Ameryki Południowej, Australii oraz Nową Zelandię. Jedyny gatunek mew występujący na półwyspie i we wschodniej części Antarktydy.

 

Więcej…  

Mewa preriowa (Leucophaeus pipixcan) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący preriowe mokradła środkowej części Ameryki Północnej. Bardzo rzadko zalatuje do Europy.

 

Więcej…  

Mewa różowa (Rhodostethia rosea) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący Arktykę. Sporadycznie pojawia się w północnej części Eurazji i Ameryki Północnej.

 

Więcej…  

Mewa zachodnia (Larus occidentalis) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewy (Laridae) – rodzina ptaków z rzędu siewkowych. Polska nazwa pochodzi od niemieckiego Möwe. Obejmuje gatunki wodne (mewy, rybitwy i brzytwodzioby) zamieszkujące cały świat.

 

Więcej…  

Onychoprion – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Procelsterna – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Rissa – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Rybitwa bengalska (Thalasseus bengalensis) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae). Jest podobna do rybitwy czubatej, ale ma żółtopomarańczowy dziób. W Europie rozmnaża się sporadycznie, we Włoszech, w parach mieszanych z rybitwą czubatą.

 

Więcej…  

Rybitwa biała (Gygis alba) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae) spotykany na oceanach świata w strefie tropikalnej. Zwany jest też rybitwą nadobną, co jest mylące ze względu na istnienie gatunku Sterna nereis, określanego tą nazwą.

 

Więcej…  
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>