mewowce



Alczyk, traczyk lodowy (Alle alle) – gatunek ptaka z rodziny alek (Alcidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Alle. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

 

Więcej…  

Alka olbrzymia (Pinguinus impennis) – wymarły gatunek dużego, nielotnego ptaka wodnego z rodziny alk (Alcidae), zamieszkujący niegdyś północny Atlantyk, gnieżdżący się na wybrzeżach Labradoru, Grenlandii, Szkocji, Norwegii i innych, mniejszych wysepek. Zimą spotykano je bardziej na południe, aż do Florydy i Półwyspu Iberyjskiego, a nawet Półwyspu Apenińskiego.

 

Więcej…  

Alka zwyczajna, alka, alka krzywonosa (Alca torda) – gatunek średniego ptaka morskiego z rodziny alk (Alcidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Alca.

 

Więcej…  

Alki (Alcidae) – rodzina ptaków z rzędu siewkowych (Chardriiformes). Obejmuje gatunki morskie zamieszkujące skaliste wybrzeża w strefie klimatów chłodnych (chociaż niektóre gatunki zapuszczają się nawet do zatoki Kalifornijskiej).

 

Więcej…  

Brachyramphus – rodzaj ptaków z rodziny alk (Alcidae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Cepphus - rodzaj ptaków z rodziny alk (Alcidae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Fratercula – rodzaj ptaków z rodziny alk (Alcidae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Morzyk sędziwy, nurniczek sędziwy (Synthliboramphus antiquus) – gatunek ptaka morskiego z rodziny alk (Alcidae). Występuje na terenie od Morza Żółtego przez pacyficzne wybrzeża Rosji i Archipelag Aleutów po Wyspy Królowej Charlotty u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej (Kanada), gdzie połowa globalnej populacji tego gatunku odbywa lęgi.

 

Więcej…  

Nurek, alka rogata (Cerorhinca monocerata) – gatunek średniego ptaka z rodziny alk (Alcidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Cerorhinca.

 

Więcej…  

Nurnik aleucki (Cepphus columba) - gatunek ptaka z rodziny alk (Alcidae).

 

Więcej…  

Nurzyk polarny, nurzyk grubodzioby (Uria lomvia) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny alk (Alcidae), zamieszkujący wybrzeża Morza Arktycznego.

 

Więcej…  

Synthliboramphus – rodzaj ptaków z rodziny alk (Alcidae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Uria – rodzaj ptaków z rodziny alk (Alcidae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Anous – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Chlidonias – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji, Afryce, Australii i Ameryce Północnej.

 

Więcej…  

Chroicocephalus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae). Mewa cienkodzioba (Chroicocephalus genei) jest chroniona na terenie Unii Europejskiej na mocy Ptasiej Dyrektywy.

 

Więcej…  

Ichthyaetus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae), obejmujący gatunki występujące w Eurazji i Afryce.

 

Więcej…  

Larus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Leucophaeus – rodzaj ptaków z rodziny mew (Laridae), obejmujący gatunki występujące w Amerykach.

 

Więcej…  

Mewa białogłowa (Larus cachinnans) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Mewa cienkodzioba (Chroicocephalus genei) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący wyspowo pas od Senegalu i Mauretanii przez południową i wschodnią część Półwyspu Iberyjskiego, baseny mórz Śródziemnego i Czarnego, Azję Mniejszą i Bliski Wschód po Kazachstan, Afganistan, Pakistan i północno-zachodnie Indie. Zimuje w Afryce na południe od zmiany kierunku wybrzeża z równoleżnikowego na południkowe w Zatoce Gwinejskiej.

 

Więcej…  

Mewa czarnogłowa (Ichthyaetus melanocephalus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący północne brzegi Morza Czarnego oraz Kaukaz. Wyspowo w Europie od Holandii, poprzez południową Francję, Półwysep Apeniński i Grecję po Azję Mniejszą. Sporadycznie gnieździ się również w południowej Anglii, północno-wschodniej Hiszpanii oraz Europie Śródkowej, w tym w Polsce. Zimuje w basenach mórz Śródziemnego i Czarnego, na Półwyspie Iberyjskim i w Maghrebie. Niektórzy uznają za podgatunek mewy czarnogłowej mewę reliktową (Ichthyaetus relictus syn. I. melanocephalos relictus).

 

Więcej…  

Mewa delawarska (Larus delawarensis) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący od południowej Alaski i północnych wybrzeży Zatoki Świętego Wawrzyńca po południowe części Oregonu, Kolorado i północną część Nowego Jorku. Zimuje w pasie pomiędzy Kolumbią Brytyjską, Wielkimi Jeziorami Północnoamerykańskimi i Maine. Kolejne zimowisko to obszar od południowej Kalifornii i wybrzeży Zatoki Meksykańskiej po południowy Meksyk i Kubę. Pojawia się również na Hawajach, Bermudach, a ostatnio coraz częściej w Europie, również w Polsce.

 

Więcej…  

Mewa kalifornijska (Larus californicus) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa kanadyjska (Chroicocephalus philadelphia) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa karaibska (Leucophaeus atricilla) – gatunek ptaka z rodziny mew (Laridae).

 

Więcej…  

Mewa krótkodzioba (Rissa brevirostris) – gatunek ptaka morskiego z rodziny mew (Laridae). Występuje na Wyspach Pribilof, Wyspie Bogoslof i Wyspie Buldir (Alaska, USA) oraz na Wyspach Komandorskich (Rosja). Czasami zalatuje do Japonii. Zasięg jej występowania to ok. 1,740 km².

 

Więcej…  

Mewa modrodzioba, mewa czarnonoga, mewa biała (Pagophila eburnea) – gatunek dużego ptaka wędrownego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący północne wybrzeża Eurazji i Ameryki Północnej, gnieździ się na Grenlandii, Ziemi Baffina, Wyspach Królowej Elżbiety, Svalbardzie, Ziemi Franciszka Józefa, Nowej Ziemi oraz innych wybrzeżach. Do Polski zalatuje sporadycznie zimą.

 

Więcej…  

Mewa obrożna (Xema sabini) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Mewa orlica, orlica (Ichthyaetus ichthyaetus) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący wyspowo w pasie od Morza Czarnego po Bałchasz i Mongolię. Być może gnieździ się również w Chinach. Zimuje na wybrzeżach od wschodniej części Morza Śródziemnego poprzez Morze Czerwone, południową część Morza Kaspijskiego po północną część Oceanu Indyjskiego między Somalią a Myanmarem. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

 

Więcej…  
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>