mangustowate



Crossarchus – rodzaj niedużych, drapieżnych ssaków z rodziny mangustowatych. Obejmuje gatunki zamieszkujące obszary Afryki środkowej i zachodniej.

 

Więcej…  

Galerella – rodzaj niedużych, drapieżnych ssaków z rodziny mangustowatych, czasami zaliczane do rodzaju Herpestes.

 

Więcej…  

Helogale – rodzaj niedużych, drapieżnych ssaków z rodziny mangustowatych. Obejmuje gatunki zamieszkujące Afrykę.

 

Więcej…  

Herpestes – rodzaj ssaków z rodziny mangustowatych, obejmujące gatunki występujące w Azji i Afryce.

 

Więcej…  

Kuzimanze (Crossarchus obscurus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych.

 

Więcej…  

Mangusta białoogonowa (Ichneumia albicauda) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Ichneumia.

 

Więcej…  

Mangusta egipska, ichneumon, szczur faraona (Herpestes ichneumon) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych (Herpestidae), zamieszkujący Półwysep Pirenejski oraz Afrykę. Długość ciała do 55 cm, ogona do 45 cm, ciężar ciała do 8 kg. Sierść dość długa, ubarwiona rudo-brązowo, pysk długi, spiczasty. Tryb życia głównie nocny. Żyje w wykopanych przez siebie norach, parami lub w grupach rodzinnych.

 

Więcej…  

Mangusta karłowata (Helogale parvula) – gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych. Żyje w stadach, prowadzi dzienny tryb życia. Osobniki dożywają około 10-11 lat.

 

Więcej…  

Mangusta lisia (Cynictis penicillata) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Cynictis.

 

Więcej…  

Mangusta pręgowana, mungo (Mungos mungo) – gatunek niedużego drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych.

 

Więcej…  

Mangusta strojna (Galerella sanguinea) – gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych. Żyje w stadach, prowadzi dzienny tryb życia.

 

Więcej…  

Mangusta urwa, mangusta krabojad, urwa (Herpestes urva) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych, szeroko rozpowszechnionego w Azji. Bez ogona mierzy około 50 cm długości, a masa jego ciała nie przekracza 2,5 kg. Prowadzi przypuszczalnie całodobowy tryb życia, choć główna aktywność przypada na rano i wieczór. Żywi się głównie bezkręgowcami i niewielkimi kręgowcami, na które poluje w pobliżu wód. Ze względu na duży zasięg występowania, zdolność do zasiedlania różnych ekosystemów i stosunkowo stałą liczebność nie jest obecnie uznawany za gatunek zagrożony wyginięciem.

 

Więcej…  

Mangusta złocista (Herpestes javanicus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych.

 

Więcej…  

Mangustowate, ichneumony (Herpestidae) – rodzina ssaków łożyskowych z rzędu drapieżnych, zaliczana do kotokształtnych (Feliformia).

 

Więcej…  

Mungos – rodzaj niedużych, drapieżnych ssaków z rodziny mangustowatych. Obejmuje gatunki zamieszkujące Afrykę.

 

Więcej…  

Surykatka (Suricata suricatta) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Suricata. W Afryce oraz krajach anglojęzycznych znana jest pod nazwą meerkat. Ta nazwa została błędnie zaczerpnięta z języka niderlandzkiego, a tłumaczyć ją można jako kot jeziorowy. W niderlandzkim surykatka zawsze była nazywana stokstaartje, a niderlandzkie słowo meerkat odnosi się do koczkodana.

 

Więcej…