kakadu



Cacatua – rodzaj ptaków z rodziny kakadu (Cacatuidae), obejmujący gatunki występujące w Australii.

 

Więcej…  

Calyptorhynchus – rodzaj ptaków z rodziny kakadu (Cacatuidae), obejmujący gatunki występujące w Australii.

 

Więcej…  

Kakadu (Cacatuidae) – rodzina ptaków z rzędu papugowych. Obejmuje gatunki występujące w różnego typu zadrzewionych okolicach, zamieszkujące Australię, Nową Gwineę i okoliczne wyspy. Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:

 

Więcej…  

Kakadu biała (Cacatua alba) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae). Jej długość dochodzi do 46 cm. Jest endemitem, zamieszkującym wyłącznie wyspy Halmahera, Bacan, Tidore, Kasiruta oraz Mandiole w północnych Molukach w Indonezji. Jest białą papugą z brązowymi lub czarnymi oczyma oraz ciemnoszarym dziobem. Gdy się przestraszy, rozkłada swój ogromny, odstający, półokrągły grzebień na głowie. Kształtowi grzebienia, przypominającego parasol, zawdzięcza swoją angielską nazwę umbrella cockatoo. Normalnie grzebień znajduje się w pozycji leżącej. Spodnia strona skrzydeł oraz ogon mają barwę jasnożółtą i błyszczą się w czasie lotu papugi. Kakadu biała dożywa niekiedy 80 roku życia.

 

Więcej…  

Kakadu białooka (Cacatua goffiniana) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), endemicznie występuje tylko na wyspach na Morzu Banda, należących do Indonezji. Masa ich ciała wynosi ok. 250 gramów w przypadku samic oraz ok. 300 gramów w przypadku samców. Od głowy do ogona mierzą 31 cm. Kakadu białooka jest więc najmniejsza ze wszystkich papug z rodziny kakadu. Jeśli chodzi o barwę upierzenia, jest ono białe z domieszką piór różowych bądź barwy łososiowej na twarzy. Jej dziób jest jasnoszary. Osobniki obu płci wyglądają niemal identycznie.

 

Więcej…  

Kakadu mała, kakadu salomońska (Cacatua ducorpsii) – gatunek średniego ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae). Endemiczna dla Wysp Salomona, nie wyróżniono podgatunków.

 

Więcej…  

Kakadu molucka (Cacatua moluccensis) - gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae) występujący w Indonezji w południowych Molukach, szczególnie na wyspach Ceram, Saparua i Haruku. Osiedlono ją też na pobliskiej wyspie Ambon.

 

Więcej…  

Kakadu różowa (Eolophus roseicapilla) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), jedyny przedstawiciel monotypowego rodzaju Eolophus. Zamieszkuje prawie całą Australię (oprócz bardzo wilgotnych północnych wybrzeży). Jest najbardziej rozpowszechnioną kakadu i najliczniejszą papugą świata.

 

Więcej…  

Kakadu sinooka (Cacatua sanguinea) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), zamieszkująca Australię i południową część Nowej Gwinei. Ciało kakadu sinookiej osiąga 36-39 cm długości. Upierzenie białe. Papugi te gromadzą się w stada liczące po kilka tysięcy ptaków, mieszając się przy tym z osobnikami kakadu różowej. Kakadu sinooka zazwyczaj przesiaduje noce na drzewach, a wczesnym rankiem zlatuje, z ogłuszającym wręcz piskiem na ziemię, by się pożywić. Odżywia się przede wszystkim nasionami, w tym nasionami zbóż, takich jak pszenica i jęczmień. Występuje tak powszechnie, że na większości obszarów Australii uważana jest za szkodnika. Bywa także szkodliwa dla drzew, na których przesiaduje i obgryza mniejsze gałęzie. Kakadu sinookie są powszechnie spotykane w Carrum Downs, Camberwell i Ashburton (przedmieścia Melbourne).

 

Więcej…  

Kakadu żółtoczuba, kakadu złotoczuba (Cacatua galerita) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), zamieszkujący wschodnią i północną Australię, Tasmanię, Melanezję i Nową Gwineę. Na większości obszaru występowania ptak liczny.

 

Więcej…  

Kakadu żółtolica (Cacatua sulphurea) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae). Zamieszkuje wyspy Indoneji: Timor, Celebes, Sulawesi, Flores, Butung oraz inne mniejsze wyspy wchodzące w skład Archipelagu Sundajskiego. Wyróżnia się liczne podgatunki:

 

Więcej…  

Nimfa (Nymphicus hollandicus) – gatunek średniego ptaka z rodziny kakadu, jedyny przedstawiciel monotypowego rodzaju Nymphicus. Zamieszkuje australijski interior, na wybrzeżu pojawia się sporadycznie.

 

Więcej…  

Żałobnica brunatna (Calyptorhynchus lathami) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), najmniejsza przedstawicielka rodzaju Calyptorhynchus występująca w Australii. Dorosłe osobniki mogą osiągać 50 cm długości.

 

Więcej…  

Żałobnica palmowa, kakadu palmowa, kakadu wielka, arara (Probosciger aterrimus) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), zamieszkujący niziny Nowej Gwinei, do wysokości 1300 m n.p.m.. Występuje także na pobliskich wyspach. W Australii zamieszkuje tylko półwysep Jork. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Probosciger.

 

Więcej…  

Żałobnica rudosterna, kakadu Banksa (Calyptorhynchus banksii) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), zamieszkującą Australię. Gatunek ten znany był przez wiele dziesięcioleci jako Calyptorhynchus magnificus zanim w roku 1994 zatwierdzono jego oficjalną nazwę. Powszechniej występuje na suchych obszarach Antypodów. Wyszczególniono pięć podgatunków, różniących się przede wszystkim rozmiarem dziobu. Chociaż dwa podgatunki z północy są szeroko rozprzestrzenione, to dwa inne gatunki z południa, leśna żałobnica rudosterna oraz południowo-wschodnia żałobnica rudosterna są obecnie zagrożone. Długość ciała dorosłej kakadu rudosternej wynosi ok. 60 centymetrów. U papug tych występuje dymorfizm płciowy. Samce mają całkowicie czarne upierzenie, z wyjątkiem rudawych pasów na ogonie. Odrobinę mniejsze samice mają ciało barwy brunatno-czarnej z żółtymi kropkami. Oprócz tego mają żółto-pomarańczowe pasy na ogonie. Gatunek ten bywa spotykany w lasach eukaliptusowych lub wzdłuż zbiorników wodnych. W północnych obszarach kraju, żałobnice żyją zazwyczaj w ogromnych stadach. Żywią się nasionami, a gniazda zakładają w różnych zagłębieniach. Na gniazda wybierają dziuple drzew o względnie dużych średnicach pnia, głównie drzewa eukaliptusowe. Populacje w południowo-wschodniej Australii są zagrożone wskutek pomniejszania się pokrywy leśnej i innych zmian środowiskowych. Ze wszystkich żałobnic, żałobnice rudosterne najłatwiej przystosowują się do hodowlanych warunków ptasznictwa, aczkolwiek są one znacznie rzadsze i znacznie droższe poza Australią.

 

Więcej…