dropie



Ardeotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce.

 

Więcej…  

Ardeotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce, Australii i Azji.

 

Więcej…  

Chlamydotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce i Azji.

 

Więcej…  

Drop (zwyczajny), drop wielki (Otis tarda) – gatunek dużego ptaka z rodziny dropi (Otididae), będący jedynym przedstawicielem rodzaju Otis. W zależności od podgatunku zamieszkuje:

 

Więcej…  

Drop australijski (Ardeotis australis) – gatunek dużego, ciężkiego ptaka z rodziny dropi (Otididae) o długiej szyi i nogach. Ciemię czarne, szyja biała w wąskie, szare prążki. Wierzch ciała jasnobrązowy, w zgięciu skrzydła czarno-biały rysunek. Spód biały do jasnoszarego, szeroka czarna przepaska na piersi. Zobaczyć go można kiedy przechadza się dumnie, z dziobem uniesionym do nieba, często zastyga w nieruchomo. Lot mocny, choć ciężki, furkoczący, z szyją wyciągniętą.

 

Więcej…  

Drop indyjski (Ardeotis nigriceps) – gatunek dużego ptaka z rodziny dropi (Otididae). Bardzo skryty oraz ostrożny, często jednak zabijany jest z samochodu. Samiec - masywny, o długości ciała 125 cm i masie ciała do 18 kg, bardzo szybko biega i równie dobrze lata. Spotkać go można w małych grupach, sezonowo koczujących w poszukiwaniu odpowiednich terenów trawiastych; tworzenie niewielkich rezerwatów jest więc częściową ochroną przed odłowami tych ptaków. W sezonie lęgowym, zależnie od pogody, składa tylko 1 jajo. Jest gatunkiem krytycznie zagrożonym z powodu polowań, fragmentacji populacji i zmniejszające się odpowiednie środowisko. Czynniki te spowodowały spadek liczebności do około 250 sztuk..

 

Więcej…  

Drop olbrzymi (Ardeotis kori) – gatunek ptaka z rodziny dropi (Otididae) występujący we wschodniej Afryce.

 

Więcej…  

Dropie, dropiowate (Otidiformes) – rząd Otidiformes i rodzina Otididae ptaków z podgromady Neornithes. Obejmuje gatunki ptaków żyjących na terenach otwartych, zamieszkujące Afrykę, południową i wschodnią Europę oraz Azję. Jeden gatunek zamieszkuje Australię. Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:

 

Więcej…  

Dropik senegalski (Eupodotis senegalensis) – gatunek ptaka z rodziny dropi (Otididae), o brązowym grzbiecie i skrzydłach oraz białym brzuchem. Samiec – ciemna czapeczka, biały przód głowy, czarne gardło, niebieskoszary przód szyi. Samica – brązowa czapeczka, maska, gardło oraz przód szyi białe lub jasnobrązowe. Żyje w parach lub grupach rodzinnych. Skryty, wykrywany najczęściej po głosie.

 

Więcej…  

Eupodotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce.

 

Więcej…  

Hubara arabska (Chlamydotis macqueenii) – gatunek dużego ptaka z rodziny dropi (Otididae), zamieszkujący Bliski Wschód i Półwysep Arabski oraz Iran, Pakistan i Kazachstan po Mongolię i Chiny. Populacja wędrowna. Zimuje na wybrzeżach Zatoki Perskiej oraz w Iranie i Indiach. Sporadycznie zalatuje do Polski.

 

Więcej…  

Hubara saharyjska, hubara (Chlamydotis undulata) – gatunek dużego ptaka z rodziny dropi (Otididae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:

 

Więcej…  

Lissotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce.

 

Więcej…  

Lophotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce.

 

Więcej…  

Neotis – rodzaj ptaków z rodziny dropi (Otididae), obejmujący gatunki występujące w Afryce.

 

Więcej…  

Strepet (Tetrax tetrax) – gatunek średniego ptaka z rodziny dropi (Otididae), zamieszkujący Półwysep Iberyjski, Maroko, Półwysep Apeniński, Korsykę, Sardynię oraz Ukrainę, południową Rosję po Kazachstan, Kirgistan, południowo-zachodnie Chiny i północny Iran. Wschodnia część populacji wędrowna, zimuje w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej, na Kaukazie oraz w Azji Południowej. W Polsce do początków XX wieku sporadycznie gniazdował, obecnie zalatuje wyjątkowo.

 

Więcej…