delfinowate



Butlonos, delfin butlonosy (Tursiops truncatus) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae) należy do najczęściej występujących i najszerzej rozprzestrzenionych gatunków delfinów.

 

Więcej…  

Cephalorhynchus – rodzaj waleni z rodziny delfinowatych obejmujący gatunki:

 

Więcej…  

Delfin amazoński, tucuxi (Sotalia fluviatilis) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych.

 

Więcej…  

Delfin białoboki (Lagenorhynchus acutus) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Kształt ciała torpedowaty, po bokach ciała ma ciemniejsze i jaśniejsze pasy. Żyje w dużych stadach.

 

Więcej…  

Delfin białonosy (Lagenorhynchus albirostris) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Gatunek słabo poznany.

 

Więcej…  

Delfin ciemny (Lagenorhynchus obscurus) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae). Stosunkowo małej wielkości delfin, żyje w wodach ciepłych i chłodnych umiarkowanych półkuli południowej.

 

Więcej…  

Delfin czarnogłowy, delfin Commersona (Cephalorhynchus commersonii) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych

 

Więcej…  

Delfin długonosy (Steno bredanensis) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Steno.

 

Więcej…  

Delfin długopyski, d. zwyczajny długopyski (Delphinus capensis) - średniej wielkości gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Żyje w niemal wszystkich morzach tropikalnych i umiarkowanych.

 

Więcej…  

Delfin długoszczęki, delfin długodzioby (Stenella longirostris) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych, przemierzający pelagiczne wody subtropikalne i tropikalne na całym świecie w ogromnych stadach liczących setki osobników, jest jednym z najlepszych akrobatów wśród waleni. Podczas skoku potrafi obrócić się wokół własnej osi nawet do sześciu razy zanim ponownie zanurzy się w wodzie.

 

Więcej…  

Delfin garbaty (łac. Sousa chinensis) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych żyjącego w wodach Oceanu Inyjskiego i Spokojnego. Jest gatunkiem zagrożonym z powodu zanieczyszczeń wód.

 

Więcej…  

Delfin garbogrzbiety (Sousa teuszii) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Żyje w wodach przybrzeżnych i ujściach rzek Afryki Zachodniej. Posiada szarą skórę, mierzy od 1,2 do 2,5 m i waży 75-150 kg. Żyje w małych grupach, liczących zazwyczaj od 2 do 10 osobników. Żywi się głównie tuńczykami i rybami z rodziny mugilowatych. Niewiele wiadomo o sposobie rozmnażania rozmnażaniu. Młode rodzą się pomiędzy grudniem, a lutym.

 

Więcej…  

Delfin grubogłowy (Peponocephala electra) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Występuje we wszystkich wodach tropikalnych, lecz jest rzadko spotykany przez ludzi, gdyż przebywa na otwartych wodach oceanicznych, daleko od brzegów. Ubarwienie koloru jasnoszarego z wyjątkiem głowy, która jest nieznacznie ciemniejsza. W chwili narodzin mierzy ok. 1 m i waży 10-15 kg. Dorasta do 3 m długości i 200 kg wagi. Żywi się przede wszystkim kałamarnicami. Samce żyją około 20, a samice 30 lat.

 

Więcej…  

Delfin Hektora (Cephalorhynchus hectori) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Najmniejszy przedstawiciel swojej rodziny i rzędu. Epitet gatunkowy honoruje Sir Jamesa Hectora, założyciela Muzeum Narodowego Nowej Zelandii.

 

Więcej…  

Delfin krótkogłowy (Orcaella brevirostris) – gatunek walania z rodziny delfinowatych, osiągającego długości do 2 m.

 

Więcej…  

Delfin krzyżowaty (Lagenorhynchus cruciger) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Zamieszkuje morza wokół Antarktydy. Jest umieszczany w rodzaju Lagenorhynchus, choć z najnowszych analiz wynika, że jest bardziej zbliżony do rodzaju Cephalorhynchus. Delfin ten jest czarno-biały. Posiada około 1,8 m długości i waży 90-120 kg. Żyje w grupach liczących zazwyczaj od 5 do 10 okazów. Żywi się prawdopodobnie rybami i kalmarami. Jest słabo poznany przez człowieka.

 

Więcej…  

Delfin malajski (Lagenodelphis hosei) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae). Zamieszkuje głębokie wody Oceanu Spokojnego, Atlantyckiego i Indyjskiego. Po urodzeniu mierzy ok. 1 m i waży 20 kg, dorasta do 2,75 m długości i do 200 kg wagi. Grzbiet jest koloru szaro-niebieskiego bądź szaro-brązowego. Posiada czarny pasek biegnący po boku od głowy do ogona. Brzuch i gardło są zazwyczaj białe, czasem lekko zaróżowione. Delfin ten tworzy grupy liczące od 100 do 1000 osobników. Żywi się rybami, kalmarami i krewetkami. Gatunek ten nie jest uważany za zagrożony wyginięciem.

 

Więcej…  

Delfin nadobny (Stenella clymene) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae). Średniej wielkości delfin.

 

Więcej…  

Delfin pacyficzny, delfin skośnozęby (Lagenorhynchus obliquidens) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae).

 

Więcej…  

Delfin płaszczowy (Lissodelphis peronii) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych.

 

Więcej…  

Delfin południowy (Lagenorhynchus australis) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Zamieszkuje morza wokół Ameryki Południowej i Wysp Falklandzkich. Ma czarną głowę, grzbiet i płetwy, białe gardło i brzuch, posiada też srebrzyste plamy po bokach i krótki dziób. Długość jego ciała wynosi 2-2,3 m. Waży około 120 kg. Delfiny te żyją w niewielkich grupach, od 5 do 20 osobników, choć jesienią są spotykane większe. Zwierzęta te są zagrożone w wyniku połowu przez chilijskich rybaków. Po raz pierwszy opisał go Titian Peale w 1848 roku.

 

Więcej…  

Delfin północny, delfin czarnopłaszczowy, delfin Peale'a (Lissodelphis borealis) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae).

 

Więcej…  

Delfin pręgoboki (Stenella coeruleoalba) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae). Średniej wielkości delfin, żyje w morzach tropikalnych i umiarkowanych. W Morzu Bałtyckim spotykany bardzo rzadko.

 

Więcej…  

Delfin Risso, delfin szary (Grampus griseus) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Grampus.

 

Więcej…  

Delfin tropikalny (Stenella attenuata) - gatunek walenia z rodziny delfinowatych. Zamieszkuje ciepłe wody wszystkich oceanów. Posiada długi, cienki dziób, czarne szczęki i brzuch oraz białe gardło. W chwili narodzin delfiny te mierzą 80-90 cm, natomiast dorosłe okazy osiągają 2,5 m długości i ważą 120 kg. Żyją około 40 lat. Całkowita populacja wynosi ponad trzy miliony okazów (drugi najbardziej rozpowszechniony gatunek walenia na świecie po delfinie butlonosym. Odkrył go w 1846 r. John Edward Gray.

 

Więcej…  

Delfin uzdeczkowy, d. plamisty, d. plamisty atlantycki (Stenella frontalis) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych.

 

Więcej…  

Delfin zwyczajny, d. pospolity, d. zwyczajny krótkopyski (Delphinus delphis) - gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae). Średniej wielkości delfin, najpospolitszy z waleni, zamieszkuje niemal wszystkie morza tropikalne i umiarkowane. W Morzu Bałtyckim spotykany bardzo rzadko.

 

Więcej…  

Delfinowate, delfiny oceaniczne (Delphinidae) – rodzina ssaków wodnych z podrzędu zębowców w rzędzie waleni. Należą do niej delfiny oceaniczne i przybrzeżne, których naturalnym środowiskiem życia jest woda słona.

 

Więcej…  

Delphinus – rodzaj waleni z rodziny delfinowatych obejmujący gatunki:

 

Więcej…  

Delphinus capensis tropicalis – waleń z rodziny delfinowatych (Delphinidae), opisany przez van Bree w 1971 roku w randze gatunku. Pozycja taksonomiczna gatunku została zakwestionowana badaniami Jeffersona i Van Waerebeeka, którzy uznali, że jest to podgatunek delfina długopyskiego.

 

Więcej…  
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>