bocianowe



Anastomus – rodzaj ptaków z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), obejmujący gatunki występujące w Azji i Afryce.

 

Więcej…  

Bocian sinodzioby (Ciconia maguari) – gatunek dużego ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae) z prostym, szarym dziobem. Dziób zakończony ciemnoczerwoną plamką. Nogi długie, pomarańczowe. Reszta upierzenia biała, z wyjątkiem ogona, dolnej części grzbietu, dużych pokryw skrzydłowych i lotek, które są czarne. Tęczówka jasna. Zwykle spotykany w grupach lub samotnie, czasami z innymni gatunkami. Bardzo często krąży w powietrzu.

 

Więcej…  

Bocianowate (Ciconiidae) – rodzina ptaków z rzędu bocianowych.

 

Więcej…  

Ciconia – rodzaj ptaków z rodziny bocianowatych (Ciconiidae). Obejmuje gatunki żyjące przede wszystkim w Starym Świecie. Ze współczesnych gatunków jedynie bocian sinodzioby występuje na Kubie, jednak również wymarłe gatunki były rozprzestrzenione na terenach obu Ameryk. Obejmuje stosunkowo duże gatunki, osiągające do 115 cm długości (bocian czarnodzioby).

 

Więcej…  

Ciconia maltha – gatunek wymarłego ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae) z późnego pliocenu – w późnym plejstocenie występował na zachodzie i południu terytorium obecnych Stanów Zjednoczonych oraz na Kubie. Został znaleziony w La Brea Tar Pits.

 

Więcej…  

Ephippiorhynchus – rodzaj ptaków z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), obejmujący gatunki występujące w Azji, Afryce i Australii.

 

Więcej…  

Leptoptilos – rodzaj ptaków, z rodziny bocianowatych (Ciconiidae).

 

Więcej…  

Mycteria – rodzaj ptaków z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), obejmujący gatunki występujące w Ameryce Północnej, Południowej, Afryce i Azji.

 

Więcej…  

Żabiru amerykański, żabiru argentyński (Jabiru mycteria) – gatunek ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Jabiru. Występuje w Ameryce Środkowej i Południowej.

 

Więcej…  

Bocian czarnodzioby (Ciconia boyciana) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), zamieszkujący wschodnią Azję. Jest bliskim krewnym europejskiego bociana białego, przez wiele lat uważano go za podgatunek bociana białego (używana wówczas nazwa systematyczna brzmiała C. ciconia boyciana). Od bociana białego różni się czarnym dziobem i czerwoną obwódką wokół oka. Obie płcie wyglądają podobnie, samica jest nieco mniejsza od samca. Historycznie bocian czarnodzioby występował w Japonii, Korei, Chinach i na dalekim wschodzie Rosji, ale obecnie populacje w Południowej Korei i Japonii wyginęły z powodu polowań i dewastacji jego siedlisk. Japończycy starając się odbudować gatunek dokonywali reprodukcji wykorzystując do tego bociany z Rosji. W 2007 roku program osiągnął sukces - po 43 latach przerwy na wolności wykluł się bocian czarnodzioby.

 

Więcej…  

Marabut indyjski (Leptoptilos dubius) – gatunek ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae). Potężny, ponuro wyglądający bocian. Bardzo podobny do swojego krewniaka z Afryki. Często widywany w towarzystwie sępów. Gniazda buduje na wysokich drzewach, kolonie lęgowe czasami bardzo duże. Uważa się, że liczba marabutów drastycznie spadła, jednak wciąż odkrywa się nowe kolonie.

 

Więcej…  

Marabut jawajski (Leptoptilos javanicus) – gatunek ptaka z rodziny bocianowatych (Ciconiidae). Zamieszkuje południową Azję od Indii do południowych Chin i Jawy. Ma 1,1–1,2 m wzrostu, waży około 5 kg, a rozpiętość skrzydeł wynosi 2,1 m. Jego grzbiet jest czarny, a brzuch biały. Głowę ma podobną do sępa, z długim i grubym dziobem. W skład pożywienia tego zwierzęcia wchodzą małe ptaki, jaszczurki, gryzonie, żaby, owady i padlina. Obecnie narażony na wyginięcie.

 

Więcej…