Dzier kruszcowy
Czwartek, 22. Marzec 2012 00:00

Dzier kruszcowy (Harpalus affinis) - gatunek małego chrząszcza z rodziny biegaczowatych. Występuje w całej Europie (poza terenami skrajnie wysuniętymi na północ), w Azji Mniejszej, Iranie oraz na zachodzie Syberii. Wprowadzony został także w Ameryce Północnej. Preferuje zazwyczaj suche tereny, takie jak łąki i pola uprawne. Czasami można go spotkać na wydmach przybrzeżnych. Osiąga od 8 do 12 mm długości. Metaliczny pancerz samca jest zielony, brązowy lub niebieskawy (w zależności od podgatunku), zaś samica jest zwykle czarna.

 






Nazwa łacińska Harpalus affinis - Dzier kruszcowy

Dzier kruszcowy

Systematyka Dzier kruszcowy:
Domena: eukarionty
Królestwo: zwierzęta
Typ: stawonogi
Gromada: owady
Podgromada: owady uskrzydlone
Rząd: chrząszcze
Podrząd: chrząszcze drapieżne
Rodzina: biegaczowate
Podrodzina: Harpalinae