Jesiotr biały
Czwartek, 22. Marzec 2012 00:00

Jesiotr biały, jesiotr amerykański (Acipenser transmontanus) – gatunek wędrownej, dwuśrodowiskowej ryby z rodziny jesiotrowatych, największej z rodzaju Acipenser. Poławiany dla mięsa i ikry, z której sporządzany jest kawior.

 

Zamieszkuje wody morskie od Alaski do północnej Kalifornii. Przebywa w płytkich wodach szelfu kontynentalnego. Na tarło wpływa do rzek takich jak Fraser czy Kolumbia, przy czym jest to ta sama rzeka, w której się urodził.






Osiąga do 6 m długości i ciężar 816 kg. W stosunku do innych jesiotrów mających wydłużone głowy w postaci ryja, jesiotr biały ma głowę szeroko spłaszczoną. Otwór gębowy w położeniu dolnym z mięsistymi wargami i czterema wąsikami. Grzbiet ma barwę oliwkowozieloną, brązową lub szarą. Brzuch niemalże biały. Na bokach ciała występuje 38-48 kostnych tarczek.

Nazwa łacińska Acipenser transmontanus - Jesiotr biały

Młode jesiotry początkowo odżywiają się różnymi bezkręgowcami, by z czasem zacząć odżywiać się głównie rybami.

Jesiotr biały

Systematyka Jesiotr biały:
Domena: eukarionty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: promieniopłetwe
Podgromada: kostnochrzęstne
Rząd: jesiotrokształtne
Rodzina: jesiotrowate
Rodzaj: Acipenser